Meskalin.cz/Fórum/Kolik hodin denně potřebuji umělé světlo pro tropické rostliny?

Kolik hodin denně potřebuji umělé světlo pro tropické rostliny?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, kolik hodin denně by měly mít tropické rostliny umělé světlo? Mám doma několik druhů, jako jsou například monstera nebo phalaenopsis, a nevím, jak moc je osvětluji. Vím, že tropické rostliny potřebují dostatek světla, ale mám strach, že bych je mohl spálit nebo naopak jim nedat dostatek energie pro růst. Zkoušel jsem si různě dohledávat informace, ale když to čtu, tak se v tom ztrácím. Někde píšou 12 hodin, jinde 16 a já jsem úplně zmatený. Myslíte, že to záleží na konkrétním druhu nebo na intenzitě světla? Jaký typ lampy byste doporučili? Měl bych mít lampu zapnutou pořád nebo udělat nějaké přestávky? A co třeba v zimě – musím jim svítit víc, když je venku méně slunce? Rád bych měl své rostliny v co nejlepší kondici a bojím se, že když jim dám špatné podmínky, tak mi uschnou nebo začnou trpět. Budu vděčný za jakoukoli radu a tipy od zkušenějších pěstitelů!

155 slov
1.6 minut čtení
7. 6. 2024
Helena Šimková

Tak hele, co se týče tropických rostlin jako monstera nebo phalaenopsis, tak obecně platí, že bys měl mít světlo zapnutý tak kolem 12-16 hodin denně. Záleží to fakt na intenzitě světla, co máš. Když máš silné LEDky nebo zářivky, tak stačí i míň, ale když používáš slabší lampy, tak dej radši víc hodin. V zimě je dobrý svítit víc, protože slunce je slabší a kratší dny.

Nezapomeň taky na to, že rostliny potřebují taky tmavší období na regeneraci, takže klidně jim dej pár hodin tmy. Trochu experimentuj s různými cykly a sleduj, jak se rostliny chovají. Pokud začne žloutnout listí nebo se stahovat, tak asi svítíš moc dlouho. Dobré jsou lampy s plným spektrum světla, co napodobují přirozené slunce.

Takže shrnu: 12-16 hodin podle síly světla, v zimě víc, a dej jim přestávky. Uvidíš, jak se jim to zalíbí.

138 slov
1.4 minut čtení
12. 8. 2024
Hana Havlová

Takže, co se týče umělého světla pro tropické rostliny, obecně se doporučuje kolem 12-16 hodin denně. Záleží to samozřejmě na konkrétním druhu a intenzitě světla. Monstera a phalaenopsis to zvládnou i s 12 hodinami, ale když jim dáš víc, asi neublížíš. Rozhodně se vyhni přímému silnému světlu, to by je mohlo spálit. Co se týče lampy, klasické LED grow lights jsou super volba – mají dobrý poměr výkonu a úspory energie. Můžeš je mít zapnuté pořád, ale udělat si třeba denní a noční cyklus je lepší. V zimě určitě přidej hodiny světla, protože slunce je slabší. Takže v podstatě experimentuj a sleduj, jak se rostlinky chovají – podle toho pak doladíš osvětlení.

112 slov
1.1 minut čtení
23. 8. 2024
Matěj Šimek
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Jak umělé osvětlení ovlivňuje růst exotických rostlin: Návod na výběr vhodného osvětleníObjevte, jak umělé osvětlení může transformovat vaše exotické rostliny a naučte se, jak vybrat to nejlepší pro různé druhy. Udržujte své rostliny zdra...
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky