Meskalin.cz/Fórum/LED nebo zářivky pro exotické rostliny?

LED nebo zářivky pro exotické rostliny?

Přemýšlím o tom, jak nejlépe osvítit své exotické rostliny, a mám takovou otázku. Je lepší používat LED osvětlení, nebo se spíš vyplatí sáhnout po zářivkách? Mám doma různé druhy kaktusů a sukulentů, které potřebují dostatek světla, ale zároveň chci, aby mě to nestálo majlant na elektřině. Slyšel jsem, že LEDky mají delší životnost a méně spotřebovávají energii, ale co se týče spektra osvětlení a toho, jak rostliny rostou? Vím, že některé exotické rostliny mají specifické potřeby ohledně světla a jeho intenzity, tak jestli je lepší zvolit jednu možnost před druhou? Taky jsem si všiml, že LED osvětlení může být dražší na začátku, ale z dlouhodobého hlediska se prý vyplatí. Jaké máte zkušenosti s osvětlením pro pěstování exotických rostlin? Jaké konkrétní typy lamp byste doporučili pro různé druhy rostlin? Co byste řekli jako nejlepší volbu pro pěstitele začátečníka jako jsem já? Díky moc za pomoc!

144 slov
1.4 minut čtení
14. 2. 2024
Jana Malá

Pokud jde o osvětlení pro exotické rostliny jako kaktusy a sukulenty, LEDky jsou většinou lepší volba. Mají dlouhou životnost, nízkou spotřebu energie a dají se sehnat s různými spektry, což je fajn, protože tyhle rostliny potřebují hodně světla. Zářivky sice taky fungují, ale spotřebovávají víc energie a jejich životnost není tak skvělá jako u LED.

Pro začátečníka doporučuji investovat do kvalitní LED lampy, i když je na začátku dražší. Ušetříš na elektrice a nemusíš je tak často měnit. Pokud chceš konkrétní typy, podívej se po plnospektrálních LED lampách, které napodobují přirozené sluneční světlo – to je ideální pro růst.

Zkus také najít lampy s nastavitelným výkonem, abys mohl regulovat intenzitu podle potřeby rostlin. Určitě se ti pak budou víc dařit a vypadat zdravěji.

123 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2024
Jarmila Dostálová

Když to shrnu, pro exotické rostliny bych určitě šel do LED. Jasně, zářivky jsou levnější na začátku, ale LEDky mají delší životnost a fakt ušetříš na účtech za elektriku. Co se týče spektra, LED osvětlení můžeš sehnat s různými vlnovými délkami, takže si můžeš vybrat přesně to, co tvoje kaktusy a sukulenty potřebují. Navíc, nezapomeň, že LEDky produkují méně tepla, takže je můžeš mít blíž k rostlinám bez rizika spálení. Doporučuju nějakou kvalitní plnou spektrální LED lampu, co má kolem 3000K až 6500K – to jsou ideální rozmezí pro růst. Pro začátečníka doporučuji něco od značek jako Mars Hydro nebo Spider Farmer; nejsou nejlevnější, ale kvalita je dobrá a ty rostliny budou spokojenější. Takže z dlouhodobého hlediska se ti investice do LEDek vyplatí!

123 slov
1.2 minut čtení
21. 8. 2024
Jaroslava Šafaříková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Jak umělé osvětlení ovlivňuje růst exotických rostlin: Návod na výběr vhodného osvětleníObjevte, jak umělé osvětlení může transformovat vaše exotické rostliny a naučte se, jak vybrat to nejlepší pro různé druhy. Udržujte své rostliny zdra...
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky