Jak dlouho denně mám svítit svým kaktusům?
Zdravím všechny milovníky kaktusů! Chtěl bych se zeptat, jak vlastně dlouho bych měl svítit svým kaktusům, aby se jim dařilo co nejlépe. Pěstuju je už nějakou dobu, ale pořád si nejsem jistý, kolik světla vlastně potřebují. Mám doma několik druhů, některé menší, jiné větší a každý má trochu jinou barvu a tvar. Četl jsem, že kaktusy potřebují hodně světla, ale jak moc je to vlastně myšleno? Mám je mít na sluníčku po celý den, nebo by měly mít i nějaký stín? A co když jsou dny pochmurné a slunce svítí méně? Měli byste mi poradit ohledně umělého osvětlení, protože v zimě to u nás není s přírodním světlem nic moc. Jaké lampy byste doporučili a jak dlouho je nechat zapnuté? Je to třeba 12 hodin denně nebo stačí méně? Rád bych věděl i něco o tom, jak se dá poznat, jestli mají kaktusy dostatek světla. U některých jsem si všiml, že začínají trochu žloutnout nebo se nějak divně kroutí. Je to známka nedostatku světla nebo naopak přelití? Rád bych měl zdravé a krásné kaktusy a nevím si s tím rady. Děkuju za všechny rady a tipy!