Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho denně mám svítit svým kaktusům?

Jak dlouho denně mám svítit svým kaktusům?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Chtěl bych se zeptat, jak vlastně dlouho bych měl svítit svým kaktusům, aby se jim dařilo co nejlépe. Pěstuju je už nějakou dobu, ale pořád si nejsem jistý, kolik světla vlastně potřebují. Mám doma několik druhů, některé menší, jiné větší a každý má trochu jinou barvu a tvar. Četl jsem, že kaktusy potřebují hodně světla, ale jak moc je to vlastně myšleno? Mám je mít na sluníčku po celý den, nebo by měly mít i nějaký stín? A co když jsou dny pochmurné a slunce svítí méně? Měli byste mi poradit ohledně umělého osvětlení, protože v zimě to u nás není s přírodním světlem nic moc. Jaké lampy byste doporučili a jak dlouho je nechat zapnuté? Je to třeba 12 hodin denně nebo stačí méně? Rád bych věděl i něco o tom, jak se dá poznat, jestli mají kaktusy dostatek světla. U některých jsem si všiml, že začínají trochu žloutnout nebo se nějak divně kroutí. Je to známka nedostatku světla nebo naopak přelití? Rád bych měl zdravé a krásné kaktusy a nevím si s tím rady. Děkuju za všechny rady a tipy!

186 slov
1.9 minut čtení
14. 7. 2022
Robert Roubal

Kaktusy obecně milujou světlo, takže bys je měl mít na sluníčku co nejvíc. Ideálně aspoň 6-8 hodin denně. V létě to jde, ale v zimě to chce umělý světlo. Takže třeba LED lampy nebo zářivky, co mají spektrum pro růst rostlin. Zapni je na 12-14 hodin, když je venku málo slunce. Když začínají žloutnout nebo se kroutí, může to být známka, že mají málo světla nebo že je zaléváš moc. Hlavně si dej pozor na to, aby půda mezi zaléváním dobře proschla. Kaktusy jsou rády na sluníčku, ale taky nesnáší přelití. Takže pokud vidíš, že se tvým kaktusům nedaří, zkus změnit polohu nebo upravit zalévání.

105 slov
1.1 minut čtení
21. 6. 2022
Lukáš Hanzl

Kaktusy milujou světlo, to je pravda. Ideálně by měly mít aspoň 12 hodin denně, ale 10–14 hodin je takový zlatý střed. Na sluníčku je klidně můžeš nechat i celý den, ale dej pozor na přímé polední slunce, to může spálit některé citlivější druhy. Takže trochu stínu v odpoledních hodinách neuškodí.

Když je venku pochmurno, umělý zdroj světla určitě pomůže. LEDky jsou dobré, stačí se podívat po lampách na pěstování rostlin. To pak klidně zapni na těch 12 hodin a uvidíš, jak se budou kaktusy tvářit.

Pokud žloutnou nebo se kroutí, tak to většinou znamená, že nejsou spokojené. Může to být nedostatek světla nebo i přelití, tak na to dávej pozor. Kaktusy chtějí suchou půdu mezi zaléváním a hodně světla – když jim tohle dáš, měly by být v pohodě.

127 slov
1.3 minut čtení
21. 6. 2023
Daniela Říhová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Základy fotoperiodicity: Jak dlouho by měly být vaše rostliny vystaveny světlu každý denObjevte, jak správná fotoperiodicita ovlivňuje zdraví vašich rostlin a jak nastavit ideální režimy osvětlení pro dokonalý růst.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky