Meskalin.cz/Fórum/Jaký je ideální fotoperioda pro exotické rostliny doma?

Jaký je ideální fotoperioda pro exotické rostliny doma?

Mám doma spoustu exotických rostlin a kaktusů a přemýšlím, jakou by měly mít ideální fotoperiodu. Vím, že každá rostlina může mít trochu jiné potřeby, ale přesto by mě zajímalo, co byste doporučili jako obecné pravidlo pro osvětlení těchto nádherných zelených bytostí. Mám ráda různé druhy sukulentů, ale i tropické rostliny, které jsou trochu náročnější na péči. Zkoušela jsem už různé světelné poměry – od umělého osvětlení až po přirozené sluneční světlo, ale výsledky nebyly vždy podle mých představ. Někdy mi rostliny vyrostly krásně a otočily se za sluncem, jindy byly slabé a vybledlé. Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít delší dobu světla s kratší tmou nebo naopak. Jaké máte zkušenosti s fotoperiodou u svých exotických rostlin? Jak dlouho by měly být vystavené světlu během dne a kolik tmy potřebují v noci? Je nějaký rozdíl mezi různými druhy kaktusů a sukulentů? Jak to ovlivňuje jejich růst a celkové zdraví? Ráda bych se dozvěděla i o tom, jaké umělé osvětlení je nejvhodnější pro pěstování exotických rostlin doma. Děkuji za všechny rady a tipy!

173 slov
1.7 minut čtení
10. 10. 2020
Viktor Vítek

Takže, co se týče fotoperiody pro exotické rostliny, tak je to fakt různý. Většina tropických rostlin potřebuje kolem 12 až 14 hodin světla denně a pak 8 až 10 hodin tmy. To je takový obecný pravidlo. Kaktusy to mají trochu jinak, většinou snesou víc světla, klidně 14 až 16 hodin. Ale pozor, jestli je to moc intenzivní světlo a dlouho, tak můžou spálit.

Osobně jsem měl dobrý výsledky s LED osvětlením, hlavně co se týče růstu a barvy listů. Na sukulenty bych doporučil spíš slabší světlo, ale dlouhou dobu, aby se jim dařilo. Měj na paměti, že každá rostlina je jiná, takže zkoušej a sleduj, co funguje nejlíp. A nezapomeň na větrání, aby se tam nedělaly plísně od přehřátí nebo vlhkosti. Takže tak. Hlavně experimentuj a sleduj reakce rostlin.

129 slov
1.3 minut čtení
26. 11. 2024
Miroslava Novotná

Fotoperioda pro exotické rostliny, jako jsou sukulenty a tropické rostliny, se může dost lišit. Obecně platí, že většina těchto rostlin potřebuje 12 až 16 hodin světla denně. Kaktusy třeba snesou i víc světla, ale nesmíš je přehřívat. Pokud máš umělé osvětlení, tak LEDky jsou super, protože mají nízkou spotřebu a vydávají málo tepla.

Co se týká tmy, tak většinou by měly mít kolem 8 až 12 hodin tmy. To je důležitý čas na regeneraci, jinak můžou slábnout a blednout. Když jsi zkoušela delší světlo s kratší tmou, tak to může fungovat, ale pozor na přelití — to pak může vést k hnilobě. Zkus si hrát s tím poměrem a uvidíš, co lépe reaguje.

Jako tip — pokud máš sukulenty v zimě, tak zkus zkrátit dobu světla na 10-12 hodin, protože v přírodě je ta doba taky kratší. Každopádně sleduj, jak reagujou; když jsou slabé, možná potřebujou víc světla. Prostě je to o pokusu a omylu.

153 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2023
Božena Růžičková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Základy fotoperiodicity: Jak dlouho by měly být vaše rostliny vystaveny světlu každý denObjevte, jak správná fotoperiodicita ovlivňuje zdraví vašich rostlin a jak nastavit ideální režimy osvětlení pro dokonalý růst.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky