Jaký je ideální fotoperioda pro exotické rostliny doma?
Mám doma spoustu exotických rostlin a kaktusů a přemýšlím, jakou by měly mít ideální fotoperiodu. Vím, že každá rostlina může mít trochu jiné potřeby, ale přesto by mě zajímalo, co byste doporučili jako obecné pravidlo pro osvětlení těchto nádherných zelených bytostí. Mám ráda různé druhy sukulentů, ale i tropické rostliny, které jsou trochu náročnější na péči. Zkoušela jsem už různé světelné poměry – od umělého osvětlení až po přirozené sluneční světlo, ale výsledky nebyly vždy podle mých představ. Někdy mi rostliny vyrostly krásně a otočily se za sluncem, jindy byly slabé a vybledlé. Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít delší dobu světla s kratší tmou nebo naopak. Jaké máte zkušenosti s fotoperiodou u svých exotických rostlin? Jak dlouho by měly být vystavené světlu během dne a kolik tmy potřebují v noci? Je nějaký rozdíl mezi různými druhy kaktusů a sukulentů? Jak to ovlivňuje jejich růst a celkové zdraví? Ráda bych se dozvěděla i o tom, jaké umělé osvětlení je nejvhodnější pro pěstování exotických rostlin doma. Děkuji za všechny rady a tipy!