Meskalin.cz/Fórum/Jak moc světla potřebují sukulenty pro zdravý růst?

Jak moc světla potřebují sukulenty pro zdravý růst?

Zajímalo by mě, kolik hodin světla vlastně potřebují sukulenty, aby mohly pořádně růst a prospívat. Slyšel jsem, že jsou to rostliny, které mají rády sluníčko, ale kolik přesně hodin slunečního svitu je ideální? Mám doma pár různých druhů sukulentů a chtěl bych se ujistit, že jim dávám to nejlepší. Někde jsem četl, že by měly být vystaveny přímému slunečnímu záření alespoň několik hodin denně, ale na internetu se také píše o tom, že některé druhy preferují spíš rozptýlené světlo. Jak to teda je? Jak poznám, jestli dostávají dostatek světla? A co když mám okna na sever nebo na východ – je to problém? Můžu je umístit i pod umělé osvětlení? Jaké jsou vaše zkušenosti s osvětlením pro sukulenty? Jaké tipy a triky doporučujete pro zajištění ideálních podmínek? Děkuji za každou radu!

131 slov
1.3 minut čtení
22. 5. 2022
Kristýna Hamplová

Sukulenty milují světlo, ale přesně kolik, to záleží na druhu. Většina potřebuje 6-8 hodin přímého slunečního svitu denně, ale některé preferují spíš to rozptýlené světlo. Pokud máš okna na sever nebo východ, může to být problém, ale ne nutně. Zkus je dát blíž k oknu nebo je otáčet, aby dostávaly víc světla. Pod umělým osvětlením taky můžou růst, hlavně když použiješ LED lampy určený pro rostliny. Poznáš, že mají málo světla podle toho, že se začnou vytahovat (dělají dlouhé stonky) nebo ztrácí barvu. Udržuj je na sluníčku co nejvíc a sleduj, jak reagují. Když to budeš mít vychytaný, tak by měly prospívat.

102 slov
1 minut čtení
12. 1. 2025
Patrik Horák

Sukulenty obecně potřebují dostatek světla, ideálně tak 6 až 8 hodin slunečního svitu denně. Většina z nich má ráda přímé slunce, ale některé druhy, jako třeba haworthia nebo gasteria, snesou lépe to rozptýlené světlo. Pokud máš okna na sever, může to být problém, protože tam moc slunce není. Na východní straně to bude lepší, ale pořád to může být málo, zvlášť v zimě.

Jak poznat, že mají dostatek světla? Když se začnou vytahovat (tj. stonky jsou dlouhé a tenké), nebo když barva listů bledne, tak to je jasný signál. Můžeš je klidně dát i pod umělé osvětlení, LED lampy jsou fajn pro rostliny a aspoň tím dosáhneš potřebného světla. Dobrý tip je taky otáčet rostliny čas od času, aby se nezkroutily k oknu. Takže experimentuj s místem a osvětlením a uvidíš, co jim nejvíc vyhovuje.

134 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Kateřina Krausová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Základy fotoperiodicity: Jak dlouho by měly být vaše rostliny vystaveny světlu každý denObjevte, jak správná fotoperiodicita ovlivňuje zdraví vašich rostlin a jak nastavit ideální režimy osvětlení pro dokonalý růst.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky