Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho by měly kaktusy být na slunci každý den?

Jak dlouho by měly kaktusy být na slunci každý den?

Mám tu otázku ohledně péče o kaktusy. Je to pro mě důležité, protože chci, aby mé rostlinky prospívaly co nejlépe. Zajímalo by mě, kolik hodin by měly kaktusy dostávat slunce každý den. Slyšel jsem různé názory, někteří tvrdí, že musí být na přímém slunci minimálně šest hodin, jiní doporučují dokonce více. Jak to tedy je? Je nějaký rozdíl mezi různými druhy kaktusů v tom, kolik slunečního světla potřebují? A co se stane, když je nechám na slunci příliš dlouho? Mám obavy, že bych je mohl spálit nebo jim ublížit. Také jsem slyšel, že některé kaktusy snášejí stín lépe než jiné, ale nevím, jak se v tom orientovat. Měly by být na slunci celé léto, nebo je lepší je chránit před poledním žárem? Jak poznám, že mají dostatek slunečního světla? Rád bych znal názory a rady od zkušenějších pěstitelů, protože si nejsem jistý, jestli to dělám správně. Pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti s pěstováním kaktusů a jejich umisťováním na slunce, budu moc vděčný za vaše rady.

166 slov
1.7 minut čtení
10. 7. 2020
Veronika Koubová

Kaktusy potřebují hodně slunce, většinou to bývá tak 6 až 8 hodin denně, ale záleží na druhu. Některé kaktusy snášejí stín líp a můžou být spokojený i s mírnějším osvětlením. Někdy je lepší je chránit před poledním žárem, aby se nespálily. Pokud máš kaktusy na příliš slunném místě a začnou blednout nebo se na nich objevují hnědé skvrny, tak to může znamenat, že mají moc slunce. V létě klidně nechej venku, ale dávej pozor na počasí – když je moc horko, tak je lepší jim trochu odpočinout ve stínu. Hlavně sleduj, jak vypadají – když jsou zdravé a hezky zelené, tak to děláš dobře. Takže experimentuj a uvidíš, co tvým kaktusům sedí!

112 slov
1.1 minut čtení
23. 11. 2024
Milada Rybářová

Takže, k tomu slunci pro kaktusy – většina z nich potřebuje dost světla, tak minimálně 6 hodin na přímém slunci je fajn. Některý druhy snesou i víc, ale záleží na tom, jaký máš kaktus. Například ty menší nebo mladé kaktusy můžou být citlivější na spálení, takže jim dávej třeba dopolední slunce a odpoledne je chraň před tím největším vedrem. Pokud máš třeba Echinopsis nebo Ferocactus, ty fakt milujou slunce a můžou být klidně celý den venku.

Když tvoje kaktusy začnou hnědnout nebo ztrácet tvar, tak to může být známka, že mají moc slunce. Naopak, pokud se hodně natahují za světlem, je to jasný znamení, že ho mají málo. Takže sleduj je a podle toho upravuj jejich umístění. V létě je rozhodně dej ven, ale pokud je extrémní vedro, trochu je chraň.

A jo, některý druhy jako třeba Schlumbergera (vánoční kaktus) snesou i stín líp než ty klasický pichlavý. Takže prostě experimentuj a sleduj, co funguje na tebe a tvoje rostlinky.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 5. 2023
Tomáš Zich
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Základy fotoperiodicity: Jak dlouho by měly být vaše rostliny vystaveny světlu každý denObjevte, jak správná fotoperiodicita ovlivňuje zdraví vašich rostlin a jak nastavit ideální režimy osvětlení pro dokonalý růst.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky