Meskalin.cz/Fórum/Jaké přípravky na ochranu rostlin mohu použít při hydroponii?

Jaké přípravky na ochranu rostlin mohu použít při hydroponii?

Mám takový dotaz ohledně hydroponie, protože se snažím dostat do pěstování rostlin bez půdy a chci mít jistotu, že moje rostlinky budou zdravé a silné. Zajímalo by mě, jaké přípravky na ochranu rostlin jsou vhodné při této metodě pěstování. Vím, že v klasickém pěstování používáme různé chemikálie a postřiky, ale jak je to u hydroponie? Můžu použít stejné produkty, nebo je potřeba dávat pozor na něco speciálního? Hlavně se obávám, že by mi mohly chemikálie poškodit kořenový systém, když je vše v živném roztoku. Také bych chtěl vědět, jestli existují nějaké přírodní alternativy, které by byly šetrnější k rostlinám a současně efektivní proti škůdcům nebo plísním. Jaké máte zkušenosti s různými přípravky? A co třeba bio přípravky? Fungují opravdu stejně dobře jako syntetické? Jsem si vědom toho, že každá rostlina může vyžadovat jiný přístup, ale chtěl bych mít přehled o tom, co všechno lze použít, abych se vyhnul zbytečným problémům a nezdarům. Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně konkrétních značek nebo typů přípravků, budu moc rád! Díky moc za jakékoli rady.

172 slov
1.7 minut čtení
25. 2. 2023
Bedřich Kopal

Při hydroponii je fakt důležitý dávat pozor na to, co používáš. Můžeš sice použít některé chemické přípravky, ale většinou se doporučuje volit šetrnější varianty, aby sis nepoškodil kořenový systém. Například systémové insekticidy můžou být dost agresivní. Zkus se podívat po přírodních alternativách jako jsou neemový olej nebo extrakty z rostlin, které mají fungicidní účinky. Ty jsou mnohem šetrnější a nezanechávají zbytky v roztoku. Co se týče bio přípravků, tak fungují dost dobře proti škůdcům, ale musíš se s nimi trochu naučit zacházet, protože účinek není tak rychlý jako u syntetiky. Jestli máš nějaký konkrétní problém s plísněmi nebo škůdci, podívej se na přípravky na bázi Bacillus thuringiensis, ty pomáhají při různých napadeních. Ale celkově platí, že čím méně chemie, tím líp. Co se značek týče, tak třeba BioBizz dělá dobré organické produkty. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
27. 6. 2023
Barbora Urbanová

Když jde o hydroponii, je důležité vybírat přípravky, které nepoškodí kořeny a živný roztok. Obecně můžeš použít některé biologické pesticidy jako neemový olej nebo Bacillus thuringiensis, což jsou přírodní alternativy, které by měly být šetrné k rostlinám. Co se týče syntetických prostředků, je třeba být opatrný, protože mnohé z nich mohou způsobit problémy s kořenovým systémem nebo narušit rovnováhu živin ve vodě.

Někteří pěstitelé také doporučují používat česnekové nebo paprikové spreje na ochranu proti škůdcům - funguje to docela dobře a je to přírodní. Z bio přípravků můžeš zkusit i výtažky z rostlin, které odpuzují hmyz. Je dobré se podívat po specializovaných značkách, které se zaměřují na hydroponické pěstování, tam často mají vhodné produkty.

Pamatuj si, že každá rostlina může mít své specifické potřeby, takže je lepší provádět testy na menším vzorku rostlin před aplikací na všechno. A pokud už máš nějaký problém, začni s prevencí - čistota a dobré prostředí jsou klíčové.

151 slov
1.5 minut čtení
10. 10. 2022
Eva Sýkorová
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Jak minimalizovat rizika spojená s hydroponickým pěstováním: Praktické rady pro pěstiteleObjevte, jak efektivně minimalizovat rizika při hydroponickém pěstování s našimi užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
11. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky