Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když rostliny žloutnou?

Co dělat, když rostliny žloutnou?

Nedávno jsem si všimla, že některé moje rostlinky začínají žloutnout a vůbec nevím, co s tím. Mám doma pár kaktusů a několik sukulentů, které jsem si pořídila na jaře, ale teď se zdá, že něco není v pořádku. Zvlášť u jednoho z mých milovaných sukulentů se listy zbarvily do žluta a já jsem úplně bezradná. Nechci, aby mi umřel, tak jsem začala hledat, co by mohlo být příčinou. Může to být třeba problém s zaléváním? Přemýšlela jsem, jestli není moc vody nebo naopak málo. Možná mají i špatnou půdu? Předtím jsem je přesadila do nového květináče a nejsem si jistá, jestli jsem vybrala tu správnou směs. Také mě napadlo, jestli jim chybí živiny, nebo jestli nejsou napadené nějakým škůdcem. Vzpomínám si, že jsem četla něco o houbách a plísních, ale nevím, jak to poznat. Je to normální, že rostliny žloutnou? Jak to mohu napravit? Co byste doporučili jako první krok? A co třeba hnojení, kdy je nejlepší doběh na hnojení sukulentů? Taky mě zajímá, jestli by mohly mít nějaký problém s osvětlením – možná je moc slunce nebo naopak málo? Ráda bych se dozvěděla od někoho zkušenějšího, co všechno může způsobovat tohle žloutnutí a jak bych měla správně pečovat o své rostliny. Mám strach je ztratit.

206 slov
2.1 minut čtení
11. 12. 2022
Marie Zemanová

Žloutnutí listů u rostlin může být fakt otravný, ale neboj se, obvykle to jde nějak spravit. První věc, co bych zkontroloval, je zalévání. Sukulenty a kaktusy nemají rády přemokření, takže pokud je máš v těžký půdě nebo je zaléváš často, může to být problém. Zkus je nechat víc vyschnout. Možná jsi vybral špatnou směs při přesazování. Hlavně potřebují dobře odvodněnou zeminu. Další věc je světlo - pokud mají moc slunce, můžou taky žloutnout. Naopak málo světla jim taky neprospívá. Co se týče živin, hnojení v období vegetace (jaro a léto) může pomoct, ale opatrně s tím. Jestli jsou napadené škůdci nebo plísní, koukni na listy a stonky, jestli tam nejsou nějaký fleky nebo pavučinky. Když takhle uděláš pár kontrol, mohlo by ti to pomoct přijít na to, co se děje. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
11. 3. 2023
Jindřiška Kopalová

Žloutnutí listů může být fakt frustrující, ale není to nic neobvyklého. Zkus se zaměřit na pár věcí. První je zalévání – kaktusy a sukulenty většinou potřebují sušší půdu, takže jestli jsi je zalévala moc, může to být problém. Nech půdu vyschnout mezi zálivkami, to je klíčový krok. Pak taky zkontroluj půdu, jestli je dostatečně propustná, ideálně směs pro sukulenty nebo kaktusy. Pokud jsi je přesadila, tak tam mohla zůstat stará zemina nebo něco, co by mohlo bránit správnému odtoku vody.

Hnojení zatím moc neřeš, spíš se zaměř na to, aby měly správné světlo. Měly by mít dostatek slunce, ale ne přímé žhnoucí světlo celý den. Zkus je posunout na místo s jasným, ale nepřímým světlem.

Pokud máš podezření na škůdce nebo plísně, koukni se pod listy a na stonky. Můžeš použít mýdlovou vodu nebo jiný přípravek na hubení škůdců. Takže shrnuto – zkontroluj zalévání, půdu a světlo, a pokud budeš mít pořád problém, tak se podívej na škůdce.

Neztrácej naději, některé rostliny se dokážou rychle vzpamatovat!

165 slov
1.7 minut čtení
29. 1. 2024
Radka Zemanová
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Jak minimalizovat rizika spojená s hydroponickým pěstováním: Praktické rady pro pěstiteleObjevte, jak efektivně minimalizovat rizika při hydroponickém pěstování s našimi užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
11. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky