Meskalin.cz/Fórum/Jak zabránit plísním v hydroponii?

Jak zabránit plísním v hydroponii?

Hydroponie je skvělý způsob, jak pěstovat rostliny bez půdy, ale mám problém s plísněmi. Nechápu, jak se to může dít, když přece nemám žádnou půdu, kde by se mohly množit. Snažím se dodržovat všechny ty správné postupy a udržovat vodu čistou, ale i tak se občas objeví nějaká ta plíseň. Chtěl bych se zeptat, co vlastně dělám špatně? Možná je to tím, že mám příliš vysokou vlhkost? Nebo je to tím, že moje osvětlení není ideální? Jaké máte zkušenosti s bojem proti těmto potížím? Vím, že existují různé metody a preventivní opatření, ale nevím, co by pro mě mohlo fungovat nejlíp. Zajímalo by mě také, jestli někdo používá nějaké přírodní prostředky na ochranu rostlin před plísněmi. Ještě jsem slyšel o různých chemických přípravcích, ale nejsem si jistý, jestli chci do svého pěstování cpát něco umělého. Také bych rád věděl, jak často by se měly kontrolovat rostliny na příznaky plísní a co vlastně dělat, když už je najdu. Jaké jsou nejlepší tipy a triky pro prevenci plísní v hydroponických systémech? Díky moc za jakékoli rady a tipy!

176 slov
1.8 minut čtení
20. 8. 2023
Jindřiška Tvrdíková

Plísně v hydroponii jsou fakt otravný problém, i když nemáš půdu. Vysoká vlhkost a špatná cirkulace vzduchu jsou většinou hlavní viníci. Zkus snížit vlhkost na 40-60% a zajistit dostatečný ventilaci kolem rostlin. Osvětlení hraje taky roli, pokud je nedostatečný, může to podporovat růst plísní. Měj světla dostatečně daleko od rostlin, aby se nepřehřívaly.

Co se týče přírodních prostředků, můžeš zkusit fungicidní spreje na bázi neemového oleje nebo mléka. Fungují dobře a nejsou chemické. Kontroluj rostliny pravidelně, ideálně každý den nebo dva, jestli neobjevuješ nějaké skvrny nebo bílý povlak.

Když už plíseň najdeš, ihned ji odstraníš a izoluj postižené rostliny. Můžeš taky zkusit ořezat postižené části a pak ošetřit nějakým přírodním prostředkem. Prevence je klíčová: čistota prostředí, dobrá cirkulace vzduchu a správné zalévání pomůže hodně.

122 slov
1.2 minut čtení
24. 12. 2023
Karel Vyskočil

Plísně v hydroponii jsou fakt otravný problém, i když nemáš půdu. Často to bývá kvůli vysoké vlhkosti, špatnému větrání nebo nedostatečnému osvětlení. Zkus snížit vlhkost, ideálně kolem 50%, a zajisti dobré proudění vzduchu okolo rostlin, aby se nevytvářely mokré zóny. Osvětlení by mělo být dostatečné, aby se rostliny nezastínily a nesměly se pak plísně šířit. Co se týče přírodních prostředků, můžu doporučit třeba roztok s česnekem nebo skořicí – ty prý fungujou jako přírodní antifungicidy. A chemikálie? No, to raději vynech, pokud chceš pěstovat zdravě. Kontroluj rostliny aspoň jednou týdně, abys včas zachytil jakýkoliv náznak plísně. Když už nějakou najdeš, hned ji odstřihni a zkontroluj ostatní rostliny. Prevence je klíčová, takže pravidelně měň vodu a udržuj systém čistý.

118 slov
1.2 minut čtení
7. 7. 2024
Adam Blažek
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Jak minimalizovat rizika spojená s hydroponickým pěstováním: Praktické rady pro pěstiteleObjevte, jak efektivně minimalizovat rizika při hydroponickém pěstování s našimi užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
11. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky