Meskalin.cz/Fórum/Hnědnoucí kořeny v hydroponii, co s tím?

Hnědnoucí kořeny v hydroponii, co s tím?

Našel jsem si nový koníček a začal jsem pěstovat rostliny v hydroponickém systému, ale teď mám problém. Zjistil jsem, že mi hnědnou kořeny! Nejdřív jsem si myslel, že je to normální, ale čím víc se na to dívám, tím více mi to dělá starosti. Už jsem zkoušel různá hnojiva a měnil jsem i vodu, ale nic se nezlepšuje. Myslím, že by mě zajímalo, co by mohlo hnědnutí kořenů způsobovat. Mohlo by to být něco s pH vody, nebo snad nedostatek kyslíku? A co třeba teplota? Je možné, že bych měl zkontrolovat i osvětlení? Zkoušel jsem se podívat na internet a našel jsem různé rady, ale všechno mi to připadá dost zamotané. Rád bych věděl, jestli někdo z vás měl podobný problém a co jste dělali pro jeho vyřešení. Jaké kroky bych měl podniknout, abych zachránil své rostliny? Mám obavy, že pokud to nevyřeším brzy, tak mi rostliny umřou. Jaké jsou vaše zkušenosti s hnědnutím kořenů v hydroponických systémech?

158 slov
1.6 minut čtení
21. 3. 2022
Kristýna Ševčíková

Hnědnoucí kořeny v hydroponii můžou být fakt problém. Zní to, že by mohlo jít o kořenovou hnilobu, což je dost běžné, když je moc vlhko nebo když je nedostatek kyslíku. Zkus zkontrolovat pH vody, mělo by být mezi 5.5 a 6.5, jinak se rostlinám špatně živiny vstřebávají. Teplota taky hraje roli, ideálně by měla být kolem 20-24 °C. Zkontroluj i osvětlení, protože příliš silné nebo slabé světlo může ovlivnit zdraví rostlin. Vyměň vodu častěji a přidej vzduchování, aby se kořeny dostaly k kyslíku. A pokud máš podezření na hnilobu, bude nejlepší kořeny vyčistit a ošetřit nějakým přípravkem na hnilobu. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
23. 9. 2024
David Kouba

Hnědnoucí kořeny v hydroponii můžou být celkem problém. První věc, co bych zkontroloval, je pH vody. Mělo by se pohybovat mezi 5,5 a 6,5. Když je pH mimo tuto hodnotu, může to způsobit špatnou absorpci živin a kořeny pak hnědnou. Dále nezapomeň na kyslík – jestliže máš růstový systém bez vzduchování, může to taky škodit. Teplota vody by měla být kolem 18-22 stupňů Celsia. Když je voda moc teplá, podporuje to růst bakterií a plísní. Osvětlení taky hraje roli, ale spíše v tom smyslu, že pokud máš moc silné světlo, rostliny můžou stresovat a kořeny trpí. Zkus taky vyčistit nádobu, kde máš rostliny, jestli tam nemáš nějaké zbytky nebo řasy. Zkrátka bych doporučil zkontrolovat všechny tyhle faktory a možná udělat i obnovu živin. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2024
Martin Mašek
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Jak minimalizovat rizika spojená s hydroponickým pěstováním: Praktické rady pro pěstiteleObjevte, jak efektivně minimalizovat rizika při hydroponickém pěstování s našimi užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
11. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky