Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo zvolit pro kaktusy?

Jaké hnojivo zvolit pro kaktusy?

Přemýšlím o tom, co je vlastně lepší pro mé kaktusy, jestli používat organické hnojivo nebo raději minerální. Mám kaktusy už nějakou dobu a chtěl bych je mít co nejkrásnější a nejzdravější, ale nejsem si jistý, co zvolit. Slyšel jsem, že organická hnojiva jsou šetrnější k přírodě a mohou poskytnout rostlinám potřebné živiny přirozeným způsobem. Na druhou stranu, minerální hnojiva prý dodávají rostlinám živiny rychleji a efektivněji. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma typy hnojiv? Je pravda, že organická hnojiva mohou podporovat zdravější růst a větší odolnost vůči škůdcům, nebo se to týká spíše jen některých druhů rostlin? A co třeba poměr cena/výkon? Je rozdíl v ceně mezi těmito dvěma variantami tak zásadní, že by měl ovlivnit můj výběr? Rád bych také znal názory těch, kteří mají více zkušeností s pěstováním kaktusů. Jaké konkrétní značky hnojiv doporučujete a proč? Děkuji všem za tipy a rady!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 2. 2024
Vladimíra Staňková

Kaktusy obecně potřebujou specifický přístup, co se hnojení týče. Já osobně používám minerální hnojiva, protože dodávaj živiny rychle a účinně. Značky jako třeba Cactus Focus nebo Hesi jsou super, mají přímo hnojiva na kaktusy. Co se organických hnojiv týče, tak můžou být fajn, ale spíš pro rostliny, co potřebujou delší čas na růst. U kaktusů je důležitý nezapomínat na to, že mají rády chudší půdu a moc hnojiva jim může uškodit. Organika je šetrnější k přírodě, ale já bych na kaktusy šel radši s minerálním hnojivem. Cena většinou není tak velký problém, minerální hnojiva se dají sehnat za normální peníze. Takže za mě rozhodně minerální!

105 slov
1.1 minut čtení
12. 3. 2021
Bohuslav Šilhavý

Pro kaktusy bych doporučil spíš minerální hnojiva. Rychle dodají živiny a kaktusy to mají rády, hlavně v období růstu. Organická hnojiva sice šetří přírodu, ale u kaktusů to může být pomalejší proces a někdy se to nevyplatí. Pokud máš kaktusy v dobré půdě, tak hnojení stačí jednou za pár měsíců. Zkus třeba hnojivo s označením Cactus Mix nebo speciální hnojivo pro sukulenty, většinou jsou dobré a mají správný poměr NPK. Co se ceny týče, minerální jsou většinou levnější a efektivnější, takže pokud chceš vidět výsledky rychle, jdi do toho. A hlavně nezapomínej na zalévání, i to má vliv na zdraví kaktusů!

101 slov
1 minut čtení
21. 6. 2023
Ondřej Špaček
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Organická vs. minerální hnojiva: Které je pro kaktusy lepší?Přečtěte si, jaké hnojivo je ideální pro vaše kaktusy a sukulenty. Porovnáme organická a minerální hnojiva, abyste si mohli vybrat to nejlepší!
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky