Meskalin.cz/Fórum/Hnojení kaktusů - organické vs. minerální?

Hnojení kaktusů - organické vs. minerální?

Když se podívám na své kaktusy, občas přemýšlím, jak jim poskytnout tu nejlepší péči, a nemůžu se rozhodnout, zda je lepší je hnojit organicky nebo minerálně. Vím, že každý typ hnojiva má své výhody a nevýhody, ale co je pro kaktusy vlastně nejlepší? Zajímalo by mě, jestli organické hnojivo jako kompost nebo třeba guano může přinést nějaké výhody oproti minerálnímu hnojivu, které je často rychle vstřebatelné a snadno dostupné. Zaznamenal někdo z vás nějaké rozdíly v růstu nebo zdraví rostlin v závislosti na tom, jakým způsobem je hnojíte? Taky jsem četl, že některé kaktusy preferují určitý typ hnojiva a že to může ovlivnit jejich kvetení. Měl by se tedy člověk řídit intuicí nebo doporučeními odborníků? A co třeba otázka frekvence hnojení? Jak často by se měly kaktusy hnojit při použití obou typů? Každopádně bych rád slyšel vaše názory a zkušenosti s hnojením kaktusů. Měli bychom hnojit organicky nebo raději minerálně?

150 slov
1.5 minut čtení
19. 2. 2023
Viktor Vejvoda

Tak já bych to viděl asi takhle. Organické hnojivo, jako je kompost nebo guano, může kaktusům dodat nějaké živiny pomalu a přirozeně, což by mohlo být fajn pro jejich dlouhodobý růst. Ale na druhou stranu minerální hnojiva jsou rychlejší a účinnější, takže pokud chceš vidět výsledky rychle, jsou určitě lepší volba. Já osobně jsem zkoušel obojí a mám pocit, že kaktusy moc rozdíl nepoznaly, ale třeba se mi víc rozkvetly s minerálním hnojivem. Co se týče frekvence, tak jsem slyšel, že při organickém stačí jednou za měsíc nebo dva, ale minerální klidně i každé 2-4 týdny během vegetačního období. Fakt záleží na tom, jaké máš kaktusy a jak reagují. Podle mě je dobrý mít mix obojího a sledovat, co se děje. Taky si můžeš říct, že každý kaktus je jiný, takže co funguje u jednoho, nemusí platit pro jiného.

139 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2021
Viktor Škoda

Když to shrnu, tak obojí má své pro a proti. Organické hnojivo jako kompost nebo guano je fajn, protože dodává rostlinám živiny postupně a zlepšuje půdu. Kaktusy to mají rády, ale můžeš mít problém s nedostatkem některých minerálů, pokud to přeženeš. Na druhou stranu minerální hnojiva jsou rychlejší a efektivnější, takže kaktusy dostanou živiny skoro hned, což je super během vegetačního období. Ale pozor na přehnojení, může to bolí kořeny! Co se týče kvetení, tak některé kaktusy fakt reagují na typ hnojiva, takže experimentuj. Frekvence? Pokud to hnojíš organicky, stačí jednou za pár měsíců, s minerálním klidně jednou za měsíc. Takže v podstatě to chce najít tu správnou rovnováhu a zkoušet, co funguje nejlíp pro tvoje kaktusy.

117 slov
1.2 minut čtení
3. 12. 2021
Věra Šulcová
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Organická vs. minerální hnojiva: Které je pro kaktusy lepší?Přečtěte si, jaké hnojivo je ideální pro vaše kaktusy a sukulenty. Porovnáme organická a minerální hnojiva, abyste si mohli vybrat to nejlepší!
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky