Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho sušit byliny, aby neztratily chuť?

Jak dlouho sušit byliny, aby neztratily chuť?

Když se člověk rozhodne sušit byliny, aby je mohl používat v kuchyni nebo třeba na čaj, tak se občas přistihne, že neví, jak dlouho vlastně ty bylinky sušit. Mám rád aromatické byliny a chci si uchovat jejich chuť i vůni, ale když je nechám sušit příliš dlouho, bojím se, že o ten skvělý zážitek přijdu. Může mi někdo poradit, jaký je vlastně ideální čas na sušení bylin? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké specifické metody nebo tipy, jak správně bylinky ustřihnout a pak je usušit tak, aby si uchovaly to nejlepší ze sebe. Třeba jestli je lepší je sušit pomalu při nižších teplotách nebo naopak rychleji na teplém vzduchu. A co třeba různé druhy bylin? Někde jsem slyšel, že některé bylinky jako bazalka nebo tymián potřebují kratší dobu sušení než jiné jako třeba šalvěj nebo rozmarýn. Jak to tedy funguje? Jak poznám, že jsou bylinky dostatečně suché a připravené k uskladnění? Děkuju všem za rady a tipy.

157 slov
1.6 minut čtení
5. 6. 2024
Roman Král

Sušení bylin je vcelku jednoduchý proces, ale chce to pár triků, aby si uchovaly chuť a vůni. Obecně platí, že bylinky jako bazalka nebo oregano se suší rychleji, klidně tak 1-2 dny. Naopak šalvěj a rozmarýn si mohou vzít víc času, třeba 3-4 dny. Je dobré je sušit na chladném a suchém místě, ideálně ve stínu. Teplo a slunce může chuť zničit.

Hlavní je, aby byly bylinky dostatečně suché, což poznáš podle toho, že se snadno drolí. Pokud se ti podaří usušit je pomalu, tak to většinou vyjde líp. Vysoké teploty a rychlé sušení to sice urychlí, ale můžeš přijít o aroma. Někdo používá i sušičky na ovoce, což je fajn metoda, ale musíš mít na paměti teplotu.

Takže shrnuto: kratší doba pro voňavé bylinky, delší pro ty silnější, sušení ve stínu a ne moc vedro. Až se budou drobit, máš hotovo.

140 slov
1.4 minut čtení
5. 12. 2024
Jaroslava Zichová

Sušení bylin je fakt dobrý způsob, jak si uchovat chuť a vůni. Obecně platí, že bylinky jako bazalka, oregano nebo tymián se suší docela rychle, stačí jim tak 1-2 dny na vzduchu nebo při nízké teplotě v sušičce. Na druhou stranu šalvěj a rozmarýn potřebují víc času, klidně i 3-5 dní. Vždycky je lepší sušit pomalu a při nižších teplotách, aby se nezničily aromatické oleje. Zkus je ustřihnout ráno po dešti, kdy mají nejvíc esenciálních olejů. A jak poznat, že jsou hotový? Když jsou listy suchý a křehký, tak jsou ready. Nezapomeň je pak skladovat v tmavý sklenici na suchým místě, aby ti nezplesnivěly. Takže to chce trpělivost a trošku praxe!

111 slov
1.1 minut čtení
18. 4. 2023
Emil Vašek
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jaké jsou nejčastější chyby při sušení bylin a jak se jim vyhnout?Objevte nejčastější chyby při sušení bylin a naučte se, jak se jim vyhnout. Přečtěte si tipy a triky pro úspěšné sušení a uchování chutí bylin.
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky