Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když byliny při sušení zhnědnou?

Co dělat, když byliny při sušení zhnědnou?

Sušení bylin je pro mě vždycky takový rituál, který se snažím dodržovat, ale teď jsem narazil na problém. Když jsem sušil svou oblíbenou bylinku, tak se mi začala hned po několika dnech zbarvovat dohněda. Zkoušel jsem to sušit na stinném místě a jakoby v dobré teplotě, ale stejně to nezabralo. Nevíte, co s tím? Je to normální, nebo jsem něco udělal špatně? Měl bych prostě vyhodit ty hnědé listy, nebo je možné je ještě zachránit? A co vlastně ovlivňuje to zhnědnutí – je to vlhkost, světlo, nebo něco jiného? Vím, že některé bylinky jsou citlivější na podmínky než jiné, ale chtěl bych vědět, jak tomu předejít příště. Možná máte nějaké osvědčené tipy na správné sušení bylin, aby zůstaly krásné a zelené? Děkuji za jakoukoli radu!

125 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2022
Antonín Adamec

Zhnědnutí bylin při sušení je celkem běžný problém. Může to být způsobeno několika faktory jako je příliš vysoká vlhkost vzduchu, nedostatečné větrání nebo i přímé slunce. Zkus sušit bylinky na suchém, tmavém místě s dobrou cirkulací vzduchu. Pokud už jsou hnědé, tak záleží na tom, jak moc. Když jsou jen trošku zbarvené, tak se to dá použít, ale pokud jsou úplně suché a hnědé, tak už bych je asi vyhodil. Zkus příště bylinky sklízet ráno po rose a rovnou je sušit. Vydržíš tak jejich barvu a chuť. A hlavně se vyhni plastovým sáčkům, dej je třeba do papírových pytlíků na sušení.

101 slov
1 minut čtení
27. 10. 2024
Milada Odehnalová

Zhnědnutí bylin při sušení je dost běžný problém. Může to být vlivem vlhkosti, příliš silného světla nebo vysoké teploty. Když se bylinky suší, je důležité, aby byly na suchém a tmavém místě, ideálně s dobrou cirkulací vzduchu. Pokud už máš hnědé listy, tak je buď můžeš vyhodit, nebo jestli nejsou úplně shnilé, zkusit je použít do čaje nebo jídla – ne vždy to znamená, že jsou zkažené. Na příště doporučuju sbírat bylinky v suchém počasí a sušit je co nejrychleji po sklizni. Můžeš taky zkusit sušení v papírových pytlících místo plastových, to pomůže s odvodem vlhkosti. Každopádně sleduj teplotu a vlhkost kolem. Držím palce, ať se příště povede lépe!

109 slov
1.1 minut čtení
5. 1. 2024
Blanka Adámková
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jaké jsou nejčastější chyby při sušení bylin a jak se jim vyhnout?Objevte nejčastější chyby při sušení bylin a naučte se, jak se jim vyhnout. Přečtěte si tipy a triky pro úspěšné sušení a uchování chutí bylin.
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky