Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že jsou bylinky dostatečně usušené?

Jak poznám, že jsou bylinky dostatečně usušené?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznám, že jsou bylinky dostatečně usušené, abych je mohla použít do svých pokrmů nebo na čaj. Mám doma pár bylinek, které jsem si nasbírala na jaře a teď je suším. Pomyslela jsem si, že to nebude nic složitého, ale teď, když se na ně dívám, tak si nejsem jistá. Například, jestli mají být křehké na dotek nebo jestli se musí snadno rozpadat. Občas jsem slyšela, že bylinky by měly mít intenzivní vůni, ale co když vůni cítím i při sušení? Jaký je nejlepší způsob, jak to ověřit? Mám je třeba zkoušet drtit mezi prsty nebo se dívat na barvu listů? A co když vypadají krásně zeleně, ale stejně tam může být nějaká vlhkost? Jak poznám, že už neobsahují žádnou vlhkost a že se mi pak nezkazí? Je lepší je sušit na slunci nebo v suchu a ve tmě? Chtěla bych mít jistotu, že moje bylinky jsou kvalitní a připravené na použití. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní druhy bylinek, u kterých je třeba dávat zvlášť pozor. Ráda bych se poučila od zkušenějších pěstitelů a sběračů bylin. Co myslíte?

185 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2021
Luboš Kraus

Když sušíš bylinky, tak je dobrý mít na paměti pár věcí. Když jsou dostatečně usušené, měly by být křehké, takže když je zmáčkneš mezi prsty, měly by se snadno rozpadnout. Pokud se ti zdá, že jsou ještě trochu vláčné nebo se nechtějí lámat, je lepší je nechat ještě chvíli sušit. Vůně je fakt důležitá – pokud cítíš intenzivní aroma, to je dobré znamení. Ale i tak to chce opatrnost.

Barva listů by měla být stále pěkně zelená, ale ne vždy to znamená, že jsou suché. Vlhkost může být zrádná, takže pokud máš pocit, že bylinky vypadají dobře, ale nejsi si jistá, můžeš je na chvilku dát do papírového sáčku a sledovat, jestli se uvnitř nezačne tvořit vlhkost.

Pokud jde o sušení, doporučuje se spíš tmavé a suché místo než přímé slunce – to zachovává barvu a chuť. Každopádně některý bylinky jako šalvěj nebo máta sušíš trošku jinak, tak na ně dej pozor. Drž se toho, že kvalitní usušení ti zaručí delší trvanlivost a lepší chuť ve tvých pokrmech.

167 slov
1.7 minut čtení
2. 3. 2023
Barbora Hájková

Takže, pokud jde o sušení bylinek, je pár věcí, na co si dát pozor. Hlavně by měly být křehké na dotek – když je zmáčkneš, měly by se snadno rozpadat. Pokud máš pocit, že jsou ještě trochu vlhké nebo gumové, potřebují víc času. Vůně je taky důležitá, ale pokud je cítíš při sušení, to je v pohodě, hlavně když po usušení je intenzivní. Můžeš zkusit drtit mezi prsty a uvidíš, jak se chovají. Co se týče barvy, hezky zelené bylinky můžou vypadat dobře, ale pokud máš podezření na vlhkost, raději je nechej déle." "Sušit na slunci je fajn, ale v suchu a ve tmě je lepší – tak si udržíš barvu a vůni. Některé bylinky jako bazalka nebo máta jsou víc citlivé na vlhkost, takže na ně dávej pozor. Pokud chceš mít jistotu, že jsou fakt suché, můžeš je i zvážit před a po sušení. Pokud se ti zdají lehčí a křehčí, jsi na dobré cestě. Tak hodně štěstí s bylinkama!

161 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2023
Ivana Janečková
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jaké jsou nejčastější chyby při sušení bylin a jak se jim vyhnout?Objevte nejčastější chyby při sušení bylin a naučte se, jak se jim vyhnout. Přečtěte si tipy a triky pro úspěšné sušení a uchování chutí bylin.
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky