Meskalin.cz/Fórum/Můžu sušit bylinky na slunci, nebo je to špatně?

Můžu sušit bylinky na slunci, nebo je to špatně?

Jsem nadšený zahradník a letos jsem se rozhodl pěstovat spoustu bylinek, jako je bazalka, máta a tymián. Už se těším, jak si z nich udělám domácí koření. Ale teď mě napadá jedna věc – můžu ty bylinky sušit na slunci? Slyšel jsem, že slunce může být pro některé rostliny škodlivé, ale zároveň se mi zdá logické, že přirozené sluneční světlo by mohlo pomoci uchovat jejich aroma a chuť. Nechci ale udělat něco špatně a zničit si úrodu. Máte někdo zkušenosti s tímto způsobem sušení? Je lepší je sušit ve stínu nebo v nějakém suchém a vzdušném prostoru? Co se stane, když je nechám na slunci příliš dlouho? Mohlo by to ovlivnit kvalitu bylinek? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože bych opravdu chtěl využít všechny bylinky, které jsem vypěstoval. Díky moc!

132 slov
1.3 minut čtení
24. 8. 2022
Jan Rybář

Sušení bylinek na slunci není moc doporučované, protože slunce může rychle zničit jejich aroma a chuť. Když je necháš na slunci příliš dlouho, bylinky můžou ztratit barvu a být křehké. Lepší je sušit je ve stínu na dobře větraném místě, kde je sucho. To pomůže uchovat jejich vůni a kvalitu. Měj je na suchém a vzdušném místě, ideálně zavěšené nebo rozložené na síťce. Takže za mě raději stín než slunce.

70 slov
0.7 minut čtení
28. 9. 2024
Ondřej Paleček

Sušení bylinek na slunci? No, to je tak trochu risk. Sice to vypadá lákavě, ale slunce může dost poškodit aroma a chuť bylinek. Když je necháš na přímém slunci, tak se mohou snadno spálit nebo zhnědnout. Je lepší je sušit ve stínu, kde je vzduch suchý a cirkuluje. Tak si zachovají víc vůně a jsou kvalitnější. Měj na paměti, že pokud je dáš na slunce příliš dlouho, můžou ztratit to, proč je vlastně chceš sušit. Takže radši zkus nějaké suché místo s dobrou ventilací, třeba nějakou síťovou bedýnku nebo pověsit do skříně. Uvidíš, že ti to půjde lépe.

98 slov
1 minut čtení
28. 7. 2024
Dominik Matějka
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jaké jsou nejčastější chyby při sušení bylin a jak se jim vyhnout?Objevte nejčastější chyby při sušení bylin a naučte se, jak se jim vyhnout. Přečtěte si tipy a triky pro úspěšné sušení a uchování chutí bylin.
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky