Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro phalaenopsis orchideje?

Jaký substrát je nejlepší pro phalaenopsis orchideje?

Chtěla bych se zeptat, jaký substrát je podle vás nejlepší pro phalaenopsis orchideje. Mám doma pár těchto krásných rostlin a chtěla bych jim dopřát co nejlepší prostředí pro růst. Četla jsem, že orchideje potřebují specifický typ substrátu, který zajišťuje dobrou drenáž a vzdušnost, ale nejsem si jistá, co přesně použít. Někdo doporučuje směsi z kůry, jiní zase mluví o kokosovém vláknu nebo nějakých speciálních směsích, které obsahují i perlit nebo rašelinu. Jaké máte zkušenosti vy? Používáte něco konkrétního, co se osvědčilo? A jak často by se měl substrát měnit nebo doplňovat? Obávám se, že pokud použiji špatný substrát, tak by to mohlo negativně ovlivnit stav rostliny. Také by mě zajímalo, jestli je dobré přidávat do substrátu nějaká hnojiva nebo stimulátory růstu. Jaké máte názory na tohle? Budu moc vděčná za jakékoli tipy a rady!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 4. 2023
Zdeněk Suchý

Phalaenopsis orchideje potřebují fakt dobrej substrát, protože jejich kořeny potřebují vzduch a vodu. Osobně doporučuji směs z kůry, je to taková klasika - kůra z borovice nebo speciální orchidejový substrát koupíš v květinářství. Dobrý je taky přidat perlit, aby to bylo víc vzdušný. Kokosový vlákno je fajn, ale já osobně bych to nedával čistý, spíš do toho smíchat s něčím jiným. Co se týče hnojení, tak jo, hnojivo na orchideje je super, ale pozor na to, aby ses to s tím nepřehnala, stačí jednou za 2-3 týdny. Substrát měnit tak jednou za 1-2 roky, když začne být rozložený. Takže v zásadě, dobrá drenáž, vzdušnost a občasné hnojení a mělo by to být ok.

113 slov
1.1 minut čtení
1. 4. 2024
Romana Dvořáková

Takže, co se týče substrátu pro phalaenopsis, tak nejlepší je určitě směs z kůry. Ta poskytuje dobrou drenáž a vzdušnost, což orchideje potřebují. Můžeš klidně zkombinovat kůru s perlitom nebo kokosovým vláknem, aby to mělo lepší strukturu. Rašelinu bych moc nedoporučoval, protože ta drží vodu a orchideje to nemají rády. Co se týče výměny substrátu, tak ideálně každé 1-2 roky, ale pozor na to, jestli není už rozpadlý nebo plesnivý. Hnojivo můžeš přidávat, ale radši lehce a v období růstu. Zkus použít hnojivo speciálně určené pro orchideje. Takže v podstatě kůra + perlit je super volba a občas hnojit a měnit substrát, když je potřeba.

105 slov
1.1 minut čtení
21. 8. 2023
Marie Zemanová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak správně vybrat substrát pro orchideje?Detailní průvodce různými typy substrátů pro orchideje a jejich vlivem na zdraví a růst těchto krásných rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky