Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro orchideje?

Jaký substrát je nejlepší pro orchideje?

Zdravím všechny pěstitele! Mám doma několik orchidejí a přemýšlím, jaký substrát by byl pro ně ten nejvhodnější. Vím, že orchideje potřebují specifické podmínky, a tak jsem se chtěl zeptat, jaký typ substrátu byste doporučili. Mám na mysli něco, co jim pomůže dobře růst a zároveň bude udržovat správnou vlhkost. Slyšel jsem, že některé substráty obsahují kůru, rašelinu nebo dokonce kokosové vlákno. Jaké máte zkušenosti s těmito materiály? Je potřeba nějak speciálně míchat substrát, nebo je lepší koupit hotovou směs? Zajímalo by mě také, jestli je důležité občas substrát obměňovat a co se stane, pokud použiji špatný substrát. Mám strach, že bych mohl orchideje poškodit. Díky za jakékoli rady nebo tipy! Opravdu bych rád zajistil svým rostlinám to nejlepší prostředí.

119 slov
1.2 minut čtení
7. 8. 2022
Roman Jirásek

Orchideje jsou fakt citlivky, co se substrátu týče. Nejlepší je většinou směs z kůry, ta jim dodá dobrou aeraci a odvodnění. Můžeš použít i nějaké kokosové vlákno, to udrží vlhkost, ale zase to nesmí být moc mokré. Hodně lidí dává dohromady kůru, rašelinu a perlit. Jestli chceš mít klid, tak kup hotovou směs pro orchideje, je to jednodušší a většinou tam je všechno, co potřebují. Obměňovat substrát se doporučuje aspoň jednou za dva roky, jinak se může hromadit sůl a hnus. Když dáš špatný substrát, tak můžeš mít problém s kořeny – buď uhnívají nebo naopak schne. Takže drž se těch ověřených směsí a mělo by to být v pohodě.

110 slov
1.1 minut čtení
27. 5. 2024
Magdaléna Švecová

Substrát pro orchideje je fakt důležitý. Většina lidí používá směs kůry, což je super, protože to udržuje vzdušnost a zároveň vodu. Kůra z borovic je jedna z nejlepších, ale můžeš zkusit i kokosové vlákno, to taky dobře funguje a drží vlhkost. Rašelina se moc nedoporučuje, protože dokáže udržet hodně vody a orchideje pak můžou zahnívat. Koupit hotovou směs je v pohodě, většinou už mají správný poměr a je to jednodušší. Občas je dobrý substrát vyměnit, tak jednou za dva roky třeba, aby se zbavil solí a zbytků po hnojivech. Když použiješ špatný substrát, můžeš mít problémy jako hniloba kořenů nebo celkově špatný růst, takže se na to fakt vyplatí dávat pozor.

111 slov
1.1 minut čtení
3. 12. 2023
Michaela Vrbová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak správně vybrat substrát pro orchideje?Detailní průvodce různými typy substrátů pro orchideje a jejich vlivem na zdraví a růst těchto krásných rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky