Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít normální zeminu pro kytky na pěstování orchidejí?

Můžu použít normální zeminu pro kytky na pěstování orchidejí?

Zajímá mě, jestli je možné použít normální zeminu, kterou mám doma na květiny, pro pěstování orchidejí. Mám několik krásných orchidejí, které bych chtěl zasadit, ale nevím, jestli jim obyčejná zemina bude vyhovovat. Slyšel jsem, že orchideje mají specifické požadavky na substrát a že potřebují něco jiného než běžné kytky. Případně jaký substrát byste doporučili? Mám strach, že když dám orchideje do normální zeminy, tak je uškodím nebo je to nezabije. Rád bych se dozvěděl názory zkušenějších pěstitelů v této oblasti. Jaké máte zkušenosti s pěstováním orchidejí v klasické zemině? Funguje to vůbec, nebo je lepší držet se speciálních směsí? Děkuji za vaše rady.

103 slov
1 minut čtení
28. 11. 2021
Richard Hrdlička

Normální zemina pro květiny fakt není moc vhodná pro orchideje. Tyhle rostliny potřebují něco speciálního, co dobře odvodňuje a vzdušný substrát. Běžná hlína by mohla zadržovat moc vody a kořeny by mohly začít hnít. Doporučuji koupit substrát určený přímo pro orchideje, většinou je to směs kůry, rašeliny a někdy i perlit. Je to lepší než experimentovat s obyčejnou zeminou, protože orchideje maj fakt specifické potřeby. Takže se neboj investovat do správného substrátu, uvidíš, že jim to prospěje.

77 slov
0.8 minut čtení
10. 3. 2024
Radka Odehnalová

Normální zemina pro květiny rozhodně není pro orchideje to pravé. Orchideje potřebují lehčí substrát, který dobře odvodňuje a umožňuje kořenům dýchat. Když je dáš do klasické zeminy, tak ti zhnijou kořeny, protože se tam zadržuje moc vody a nemají rády stání vody. Doporučuji koupit speciální substrát na orchideje, obvykle obsahuje kůru, sphagnum mech nebo perlit. Je to lepší volba, protože se ti budou líp dařit a porostou. Takže radši investuj do toho správného substrátu, orchideje ti za to poděkujou. Z vlastní zkušenosti – když jsem zkusil normální zeminu, tak mi většina orchidejí umřela. Takže drž se těch speciálních směsí!

99 slov
1 minut čtení
20. 11. 2022
Petra Navrátilová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak správně vybrat substrát pro orchideje?Detailní průvodce různými typy substrátů pro orchideje a jejich vlivem na zdraví a růst těchto krásných rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky