Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit substrát orchidejí a co je pro ně nejvhodnější?

Jak často měnit substrát orchidejí a co je pro ně nejvhodnější?

Pěstování orchidejí je pro mnoho z nás fascinující, ale také náročné. Chci se zeptat, jak často bych měl měnit substrát svých orchidejí? Slyšel jsem různé názory, někdo říká, že každý rok, jiní zase doporučují každé dva roky. Jak to vlastně je? A mám si dávat pozor na nějaké konkrétní znaky, které by naznačovaly, že je substrát už vyloženě špatný? Rád bych také věděl, co je pro orchideje nejlepší substrát. Četl jsem o různých směsích, jako jsou kůra, sphagnum mech nebo dokonce kokosové vlákno, ale nejsem si jistý, co by bylo ideální právě pro moje rostliny. Mám několik různých druhů orchidejí a rád bych jim dal tu nejlepší péči. Takže pokud máte zkušenosti s výměnou substrátu a víte, co se hodí pro různé typy orchidejí, budu vděčný za všechny rady a tipy. Děkuji!

132 slov
1.3 minut čtení
31. 1. 2023
Oldřich Brychta

Takže, co se týče výměny substrátu orchidejí, většina lidí říká, že bys měl měnit substrát tak jednou za 1-2 roky. Záleží to ale hodně na tom, jak rychle se ten substrát rozpadá, nebo když vidíš, že už je rozhnilý. Když začneš cítit nějaký nepříjemný zápach nebo když substrát vypadá hnědý a slepený, tak je čas na změnu.

Co se týče nejlepšího substrátu pro orchideje, tak většinou se doporučuje směs kůry s nějakým mechem, třeba sphagnum. Někteří pěstitele používají kokosové vlákno, což je taky fajn, ale podle mě je kůra nejlepší pro odvodnění a vzdušnost.

Každý druh orchideje může mít trochu jiné potřeby, takže je dobrý si zjistit, co konkrétně tvoje orchideje potřebují. Ale obecně platí, že substrát by měl být lehký a dobře propustný. Takže když uvidíš, že se tvé orchideje chovají divně nebo nemají pěkné kořeny, zkus to změnit.

140 slov
1.4 minut čtení
5. 9. 2023
Ludmila Dostálová

Takže, co se týče výměny substrátu orchidejí, většinou se doporučuje měnit ho tak každé 1-2 roky. Záleží dost na tom, jak rychle se substrát rozpadá nebo jak moc absorbuje vlhkost. Pokud začne vypadat hnusně, je rozpadlý, nebo začne zapáchat, tak je čas na výměnu. Taky záleží na druhu orchideje, některý potřebují víc vzduchu k kořenům a jiný moc ne.

Pro substrát je skvělá kůra, což je asi nejběžnější volba. Je lehká a umožňuje dobré odvodnění. Sphagnum mech je taky super pro ty, co mají rády víc vlhkosti. Kokosové vlákno může být fajn, ale zas to chce hlídat vlhkost. Takže podle druhu si vyber, co ti sedí. Hlavně to nesmíš přehánět s vodou a mít to v něčem, co dobře odvádí vodu.

Při výměně substrátu nezapomeň zkontrolovat kořeny – zdravý kořen je zelený a pevný, mrtvý je hnědý a měkký. Tak hodně štěstí s orchidejema!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2024
Vladimíra Hrochová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak správně vybrat substrát pro orchideje?Detailní průvodce různými typy substrátů pro orchideje a jejich vlivem na zdraví a růst těchto krásných rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky