Meskalin.cz/Fórum/Zalévání orchidejí: Jaro vs. podzim

Zalévání orchidejí: Jaro vs. podzim

Když se člověk rozhodne pěstovat orchideje, tak se občas v tom množství informací ztrácí. Ráda bych se zeptala, jestli mám zalévat orchideje jinak na jaře a na podzim. Mám jich doma několik, ale při přechodu mezi těmito ročními obdobími si nejsem jistá, jestli je potřeba změnit nějaký způsob péče o ně, konkrétně co se týká zalévání. Je jasné, že v létě potřebují více vody, ale co na jaře? A co podzim? Jak se mění potřeby orchidejí s ohledem na teploty a světlo? Mám strach, že bych je mohla přelít nebo naopak nechat vyschnout. Pokud má někdo zkušenosti s tímto tématem, budu ráda za vaše rady ohledně četnosti zalévání, používaných metod a jak poznat, kdy je správný čas zalévat. Měla jsem totiž pár orchidejí, které mi uhynuly, a to nechci opakovat. Také mě zajímá, jestli se mění i hnojivo podle sezóny nebo to má být pořád stejné. Děkuji předem za jakékoli tipy a rady!

153 slov
1.5 minut čtení
30. 4. 2024
Vojtěch Světlík

Tak jaro a podzim jsou fakt důležitý období pro orchideje, co se zalévání týče. Na jaře, když začínají růst a kvést, potřebují víc vody, tak klidně můžeš zalívat častěji, ale pozor na přelití. Takhle je dobrý zkontrolovat substrát – když je vrchní vrstva suchá, tak to chce vodu. Na podzim už se to mění, orchideje přecházejí do klidového režimu, takže zalévat míň. V podstatě stačí každých 10-14 dní, záleží na teplotě a vlhkosti. Hlavně si dej pozor na to, aby substrát úplně neproschl! Hnojivo bych taky přizpůsobila ročnímu období, na jaře a v létě můžeš dávat častěji, třeba jednou za dva týdny, ale na podzim a v zimě klidně méně. Pokud máš obavy s přeléváním, tak se radši ujisti, že mají odtokový otvor a že voda neztěžkne ve spodní části květináče. Hodně štěstí s péčí!

135 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2024
Jarmila Procházková

Zalévání orchidejí se fakt liší podle ročního období. Na jaře, když začínají růst, potřebují větší zálivku, ale furt je dobrý dávat pozor, aby substrát mezi zaléváním trochu oschnul. Jak je tepleji a víc slunce, tak se snaž zalévat častěji, klidně jednou za týden nebo i častěji. Na podzim už to chce trochu ubrat, protože se dny krátí a teploty klesají. Můžeš snížit frekvenci na cca každých 10-14 dní, ale zase záleží na tom, jak rychle substrát schne. To poznáš podle doteku – pokud je suchý na povrchu, tak už je čas na vodu.

Co se hnojiva týče, tak na jaře a v létě je dobrý hnojit častěji – třeba každý měsíc. Na podzim a v zimě už to chce omezit, klidně i na každé 2-3 měsíce. Hlavně nezapomínej, že orchideje nemají rády stát ve vodě, takže dobrou metodou je zálivka přes umyvadlo nebo do misky a nechat pořádně okapat. Ať ti to jde!

152 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2024
Lenka Janoušková
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Optimalizace zálivky orchidejí v závislosti na ročním obdobíPraktické rady, jak přizpůsobit zálivku orchidejí podle počasí a aktivity rostliny. Naučte se, jak správně pečovat o své orchideje během všech ročních...
1000 slov
10 minut čtení
1. 3. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky