Meskalin.cz/Fórum/Kolikrát týdně bych měl zalévat orchideje na jaře?

Kolikrát týdně bych měl zalévat orchideje na jaře?

Zdravím všechny milovníky orchidejí! Chtěl bych se zeptat, jaká je ta správná frekvence zalévání orchidejí během jarní sezóny. Mám doma pár krásných exemplářů a začátkem jara jsem si všiml, jak začínají pučet nové květy, což je samozřejmě skvělé, ale trochu mě děsí, jestli jim dávám dostatek vody. Některé zdroje říkají, že by se měly zalévat častěji, jiní radí spíš méně. To mě přivádí k otázce - kolikrát za týden tedy vlastně zalévat orchideje, když se blíží teplejší dny? Vím, že záleží na mnoha faktorech, jako je vlhkost vzduchu nebo teplota v bytě, ale pokud máte nějaké konkrétní zkušenosti nebo tipy, budu moc rád. A co třeba hnojení? Má to vliv na zalévání? Jak moc se liší péče o různé druhy orchidejí? Budu vděčný za jakékoliv rady a postřehy, protože bych chtěl svým rostlinkám dopřát tu nejlepší péči.

137 slov
1.4 minut čtení
10. 4. 2024
Dominik Matějka

Takže, co se týče zalévání orchidejí na jaře, tak to fakt záleží na několika věcech. Obecně bych řekl, že tak jednou za týden je v pohodě, ale pokud je teplo nebo vzduch je sušší, klidně i každé 3-4 dny. Nejlepší je zjistit podle substrátu – když je suchý na dotek, tak je čas zalít. Hodně lidí to přehání a pak mají problém s kořeny, takže radši méně než víc. Hnojení bys měl začít asi jednou za měsíc, jakmile začne růst – to pomůže květům. Každý druh orchideje může mít trošku jinou péči, tak si zjisti, co konkrétně potřebují ty tvoje. Občas je dobrý mrknout na internet nebo se zeptat v květinářství. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Nikola Žemličková

Takže, orchideje na jaře bys měl zalévat tak jednou za týden, maximálně dvakrát, když je hodně teplo nebo sucho. Hlavně se dívej na substrát, pokud je suchý, tak je čas zalít. Někdy to chce víc pozornosti, protože každá orchidej je jiná a některé druhy potřebují víc vody než jiné. Pokud máš v bytě vysokou vlhkost, můžeš klidně zalévat méně. Hnojení je taky důležité – pokud hnojíš, tak dej pozor na to, aby se substrát úplně nevysušil, protože hnojivo potřebuje vodu, aby se dostalo ke kořenům. A jak říkáš, každá orchidej má své specifika, tak sleduj jejich chování a přizpůsob tomu péči. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
12. 1. 2025
Eva Švecová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Optimalizace zálivky orchidejí v závislosti na ročním obdobíPraktické rady, jak přizpůsobit zálivku orchidejí podle počasí a aktivity rostliny. Naučte se, jak správně pečovat o své orchideje během všech ročních...
1000 slov
10 minut čtení
1. 3. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky