Meskalin.cz/Fórum/Jak mám zalévat orchideje v létě, když je horko?

Jak mám zalévat orchideje v létě, když je horko?

Mám orchideje a teď, když je venku takové horko, přemýšlím, jak je správně zalévat. Vždycky jsem slyšel, že orchideje nemají rády přemokření, ale v létě, když teploty vystoupí do vysokých čísel, mám pocit, že by mohly vyschnout. Jaký je ideální způsob zalévání? Měl bych je zalévat častěji než v chladnějších měsících? A co když je slunce pálí přímo na okně? Mám je radši přesunout do stínu, nebo to nebude mít vliv na potřebu vody? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší použít odstátou vodu nebo tu z kohoutku. Děsí mě představa, že bych jim mohl ublížit. Jaký by měl být ideální čas na zalévání během dne? Ráno nebo večer? A co hnojivo – mám ho používat i v létě a pokud ano, jak často? Vím, že orchideje jsou náročné rostliny a potřebují specifickou péči, ale v létě to vypadá jako velká výzva. Pokud máte tipy a triky na to, jak se o ně postarat během tohoto horkého období, budu vděčný za každou radu. Jak jste to dělali vy? Jaké metody vám fungovaly nejlépe?

173 slov
1.7 minut čtení
12. 6. 2024
Radka Zichová

Tak hlavně nezapomínej, že orchideje fakt nesnáší přemokření. V létě bych je zaléval častěji než v zimě, ale spíš tak, aby substrát dobře proschnul mezi zaléváním. Zkus to kontrolovat prstem – když je substrát suchý kousek pod povrchem, je čas na vodu. Co se sluníčka týče, jestli je máš na okně a pálí tam celý den, tak bych je možná posunul někam, kde nejsou úplně na přímém slunci. Ale zase ne do úplného stínu, potřebují světlo.

Ohledně vody – klidně použij odstátou vodu nebo dešťovku, chlorovaná voda z kohoutku může být pro ně špatná. Ideál je zalévat ráno, aby měly během dne šanci oschnout a nenamočily si kořeny přes noc. Hnojivo můžeš dávat i v létě, ale radši míň než v jiných měsících. Třeba jednou za měsíc by mohlo stačit. Drž se těchto tipů a snad to zvládnou!

137 slov
1.4 minut čtení
3. 9. 2024
Eliška Hradilová

Zalévání orchidejí v létě fakt může bejt tricky. Určitě je lepší je zalívat častěji, ale ne zas moc. Důležité je, aby substrát mezi zalivkami trochu proschnul. Když je horko, tak klidně zkus zalít jednou za týden nebo i častěji, když vidíš, že substrát je suchý. Slunce na ně pálí? Zkus je posunout, aby měly nějaký stín, ale zase ne úplně do tmy, potřebujou světlo. Odstátá voda je fajn, ale i kohoutková by měla být v pohodě, jen dej pozor na chlór. Zalévat radši ráno nebo večer, když není takový vedro a voda se neodpaří hned. Hnojivo v létě určitě používej, ale stačí jednou za měsíc – dej pozor na koncentraci, moc silný hnojivo by jim mohlo ublížit. Takže klidně to zkus a sleduj, jak reagujou.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 10. 2024
Libor Kučera
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Optimalizace zálivky orchidejí v závislosti na ročním obdobíPraktické rady, jak přizpůsobit zálivku orchidejí podle počasí a aktivity rostliny. Naučte se, jak správně pečovat o své orchideje během všech ročních...
1000 slov
10 minut čtení
1. 3. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky