Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy umřít, když je příliš hnojíme?

Můžou kaktusy umřít, když je příliš hnojíme?

Zajímalo by mě, jestli je možné, že kaktusy mohou umřít kvůli přehnojování. Mám několik různých druhů kaktusů a v poslední době jsem se začal více věnovat hnojení, protože jsem chtěl, aby rostly rychleji a vypadaly zdravěji. Ale pak jsem slyšel, že hnojení může být i škodlivé, zvlášť pro takové rostliny jako jsou kaktusy, které vydrží s menším množstvím živin. Nechci riskovat, že bych je zničil. Všiml jsem si, že některé moje kaktusy začaly mít jakési podivné skvrny na těle a zdá se mi, že nejsou tak silné jako dřív. Možná to souvisí s tím hnojením? Jaký máte názor na to? Měli byste nějaké rady ohledně toho, jak často a čím hnojit kaktusy? Je třeba mít nějaké speciální poměry nebo se při tom řídit nějakými konkrétními pravidly? Děkuji za všechny vaše zkušenosti a rady!

133 slov
1.3 minut čtení
1. 10. 2021
Pavla Světlíková

Jasně, kaktusy můžou umřít z přehnojování. Tyhle rostlinky si na živiny moc nepotrpí, takže když je hnojíš moc, můžeš je akorát spálit nebo poškodit kořeny. Skvrny, co popisuješ, můžou být známky toho, že se s nimi něco děje – buď je to přehnojení nebo i nějaká plíseň. Obecně platí hnojit kaktusy jednou za měsíc během vegetačního období (jaro-léto) a jen slabým roztokem speciálního hnojiva pro sukulenty. V zimě bych se hnojení úplně vyhnul. Měj na paměti, že raději méně než víc. Takže zkus ubrat na hnojení a uvidíš, jak se budou mít.

92 slov
0.9 minut čtení
19. 11. 2023
Milena Píchová

No jasně, že můžou umřít kvůli přehnojování. Kaktusy jsou na živiny dost háklivý, a když je hnojíš moc, můžeš je úplně spálit. Ty podivný skvrny, co vidíš, můžou být právě důsledek toho, že dostaly víc než potřebujou. Obecně platí, že kaktusy potřebujou méně hnojení než běžný rostliny. Takže bych doporučil hnojit tak jednou za měsíc v létě a v zimě klidně vynechat. Co se týče hnojiva, radši něco speciálně určenýho pro sukulenty nebo kaktusy. A nezapomeň, že je lepší nedávat hnojivo na suchou půdu, ale když je trochu vlhká. Měj na paměti, že méně je někdy víc!

97 slov
1 minut čtení
25. 1. 2023
Šárka Doležalová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Proč je pravidelné hnojení důležité pro zdraví vašich kaktusů?Zjistěte, jak pravidelné hnojení ovlivňuje růst a vitalitu vašich kaktusů. Objevte vhodná hnojiva pro různé typy kaktusů a tipy na správnou péči.
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky