Meskalin.cz/Fórum/Echinacea a imunita, má to smysl?

Echinacea a imunita, má to smysl?

Zajímalo by mě, jestli je pravda, že echinacea může nějakým způsobem zlepšit naši imunitu. Slyšel jsem, že je to bylina, která se často používá při nachlazení a různých infekcích, ale nevím, jestli má opravdu účinky na posílení imunitního systému. Už jsem zkoušel různé přírodní prostředky, ale nikdy jsem neměl moc štěstí. Také by mě zajímalo, jaké formy echinacey jsou nejlepší – jestli čaj, kapky nebo třeba tablety? A co se týče dávkování, je nějaké doporučení? Rád bych věděl víc o tom, jak dlouho bych ji měl užívat a zda je bezpečné brát echinaceu pravidelně. Může mít nějaké vedlejší účinky nebo interakce s léky? Zajímám se i o přírodní metody posílení imunity obecně, takže pokud máte další tipy na rostliny nebo suplementy, budu rád za jakékoli informace. Díky moc!

128 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2023
Štěpán Doležal

Echinacea je fakt dost oblíbená na posilování imunity a takové ty nachlazení. Některé studie naznačují, že může trochu pomoct, ale výzkum není úplně jednoznačný. Většina lidí to používá ve formě čaje, kapek nebo tablet, záleží jak ti to vyhovuje. Čaj je fajn, ale kapky jsou silnější. Dávkování se liší podle výrobce, ale většinou se doporučuje brát to tak 2-3x denně. Co se týče dlouhodobého užívání, raději ne víc než pár týdnů v kuse, protože tělo si na to může zvyknout a efekt se může vytrácet. Může mít vedlejší účinky jako alergie nebo žaludeční potíže a určitě dávej pozor na interakce s léky, hlavně s imunosupresivy. Pokud hledáš další přírodní metody, zkus třeba zázvor nebo meduňku, taky pomáhají. Držím palce, ať najdeš něco, co ti sedne!

125 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2025
Anna Kovaříková

Echinacea se hodně používá jako přírodní lék na posílení imunity, hlavně při nachlazení a chřipce. Některé studie naznačují, že může zkrátit dobu trvání nachlazení nebo zmírnit příznaky, ale důkazy jsou takový smíšený. Co se týče formy, čaj je fajn pro příjem tekutin, ale kapky nebo tablety jsou silnější a účinnější, podle toho, co ti víc vyhovuje. Dávkování se většinou pohybuje kolem 300-500 mg extraktu denně, ale radši si to ověř v příbalovém letáku. Co se týče užívání, doporučuje se brát ji maximálně pár týdnů na začátku nachlazení nebo v sezóně chřipek, pak si dát pauzu, aby si tělo nezvyklo. Může mít vedlejší účinky jako žaludeční potíže nebo alergie a může interagovat s některýma lékama, takže to chce mít na paměti. Jinak k posílení imunity zkus i vitamín C, zinek nebo třeba meduňku a zázvor – ty jsou taky dobré. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2024
Kristýna Prokopová
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Jak využít přírodní léčivé rostliny pro zlepšení imunitního systémuObjevte sílu přírodních léčivých rostlin a jak mohou posílit váš imunitní systém v boji proti nemocem.
1000 slov
10 minut čtení
23. 3. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky