Meskalin.cz/Fórum/Jak správně připravit čaj z bylin pro lepší imunitu?

Jak správně připravit čaj z bylin pro lepší imunitu?

Chtěl bych se zeptat, jak přesně připravit čaj z bylin, který by měl posílit imunitu. Zajímá mě, které bylinky jsou nejlepší a jaký je správný postup přípravy. Mám na mysli něco, co se dá snadno udělat doma, protože nemám moc zkušeností s vařením čajů. Slyšel jsem, že třeba echinacea a zázvor jsou dobré, ale nevím, jak je použít. Měli bychom je třeba sušit nebo je možné použít čerstvé? A co se týče množství, kolik bylinek bych měl dát na jeden šálek vody? Je lepší nechat to louhovat delší dobu, nebo raději kratší? A co sladění, je vhodný med nebo spíš nějaké umělé sladidlo? Jaké další bylinky doporučujete pro podporu imunity? Hledám tedy konkrétní tipy na přípravu a zajímá mě i to, jak často bych měl takový čaj pít. Děkuji za každou radu!

132 slov
1.3 minut čtení
4. 5. 2024
Žaneta Janečková

Takže pokud chceš udělat čaj na imunitu, doporučuji zkusit zázvor, echinaceu a třeba i nějakou máta nebo citronovou trávu. Zázvor můžeš použít čerstvý, stačí ho nastrouhat nebo nakrájet na plátky, možná tak 1-2 cm na šálek. Echinaceu můžeš najít sušenou, tak dej tak jednu lžičku. Čerstvá echinacea je taky fajn, ale většinou se používá sušená.

Postup je jednoduchý: dej bylinky do hrnce s vodou, přiveď k varu a pak to nech pár minut louhovat (tak 5-10 minut). Délka louhování záleží na tom, jak silný čaj chceš. Když to přeliješ do šálku, můžeš přidat med na oslazení – je to lepší než umělé sladidlo, med má taky svoje zdravotní benefity.

Pij tenhle čaj klidně každý den, ale pokud máš nějaké potíže nebo bereš léky, radši se poraď s doktorem, co se týče bylinek. Jo a nezapomeň si udělat zásoby na zimu, imunitu potřebujeme pořád!

143 slov
1.4 minut čtení
20. 1. 2025
Martina Vondrová

Takže, čaj na imunitu, to je super nápad. Echinacea a zázvor jsou fakt dobrý bylinky, co ti můžou pomoct. Echinaceu můžeš použít jak sušenou, tak čerstvou, ale čerstvá bude asi víc účinná. Zázvor je nejlepší čerstvý, stačí kousek oloupat a nakrájet na plátky. Na jeden šálek vody zkus tak 1-2 lžičky echinacey a kousek zázvoru, třeba 1-2 cm. Louhovat to můžeš tak 10-15 minut, čím déle, tím silnější chuť, ale zase pozor na hořkost. Med je skvělý na oslazení, umělé sladidla bych moc nedoporučoval, med má navíc i další zdravotní benefity. Kromě echinacey a zázvoru můžeš zkusit třeba kurkumu nebo citronovou trávu. S pitím to chce určitě pravidelnost, tak klidně každý den nebo obden, jak ti to bude vyhovovat. Hlavně poslouchej svoje tělo a užívej si ten čaj.

128 slov
1.3 minut čtení
22. 10. 2024
Žaneta Drábková
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Jak využít přírodní léčivé rostliny pro zlepšení imunitního systémuObjevte sílu přírodních léčivých rostlin a jak mohou posílit váš imunitní systém v boji proti nemocem.
1000 slov
10 minut čtení
23. 3. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky