Meskalin.cz/Fórum/Jak světlo ovlivňuje barvy u koleusů?

Jak světlo ovlivňuje barvy u koleusů?

Zajímalo by mě, jakým způsobem vlastně světlo ovlivňuje barvy u koleusů. Jsou to tyhle rostliny tak barevné díky slunečnímu záření, nebo mají nějaké speciální potřeby ohledně osvětlení? Když je dám na plné slunce, změní se barvy víc, než když stojí ve stínu? Taky jsem slyšel, že různá spektra světla můžou ovlivnit intenzitu barev. Je pravda, že modré nebo červené světlo způsobuje jiný odstín než přirozené sluneční světlo? Jak moc hraje roli umělé osvětlení v interiéru? Mám doma několik různých odrůd koleusů a chci se ujistit, že dostávají to správné světlo, aby byly co nejkrásnější. Jaké jsou vaše zkušenosti s osvětlením a jeho vlivem na barvy těchto rostlin? Všiml si někdo nějakých rozdílů v barvách při změně polohy rostliny doma? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak optimalizovat podmínky pro růst koleusů a co všechno může ovlivnit jejich vzhled.

139 slov
1.4 minut čtení
2. 5. 2024
Bedřich Horálek

Světlo fakt dost ovlivňuje barvy koleusů. Čím víc světla, tím víc se ty barvy vyjasňují a zdají se intenzivnější. Když je dáš na plné slunce, většina odrůd bude mít sytější odstíny než ve stínu, ale pozor na spálení listů, to se může stát, když je příliš horko. Co se týče spekter světla, tak jo, modré a červené světlo můžou ovlivnit barvy různě - modré spíš podporuje růst zelené části a červené zase může zvýraznit některé barevné odstíny. Umělé osvětlení taky hraje roli, třeba LEDky nebo zářivky, ale ne všechny vyzařují to správné spektrum. Všiml jsem si, že když jsem přesunul koleusy blíž k oknu, tak barvy byly mnohem hezčí. Zkus experimentovat s umístěním a sleduj, co se stane. Každá odrůda reaguje jinak, tak zjistíš, co funguje nejlíp.

127 slov
1.3 minut čtení
2. 5. 2024
Jarmila Holubová

Světlo má na barvy koleusů fakt velký vliv. Když je dáš na plné slunce, většinou se barvy víc vyjasní a zesílí, ale pozor, můžou taky lehce spálit, tak to chce najít tu správnou rovnováhu. Ve stínu sice rostou, ale barvy jsou pak bledší a méně intenzivní. Měl jsem koleusy, co byli na okně a dostávali přímé slunce, a barvy byly fakt super – červené listy byly jako oheň. Když je pak přesunu do místnosti, kde byl jen umělý světlo, tak to nebylo ono. Zajímavý je, že modré světlo prý podporuje růst a silnější barvy, zatímco červené spíš kvete. Takže pokud máš doma nějaké LEDky, zkus experimentovat s různými spektry. Rozhodně si dej pozor na umělé osvětlení – některé typy prostě nedokážou napodobit slunce tak dobře jako jiný. Všiml jsem si, že i drobné změny polohy rostliny dělají rozdíl. Tak zkoušej, co bude fungovat nejlíp pro tvoje koleusy!

147 slov
1.5 minut čtení
16. 8. 2024
Hana Hájková
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Vliv světelných podmínek na intenzitu barev koleusů: Co potřebujete vědětObjevte, jak různé světelné podmínky ovlivňují barvy a růst koleusů. Tento článek vám poskytne užitečné tipy a triky pro pěstování těchto nádherných r...
1000 slov
10 minut čtení
23. 11. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky