Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ světla je nejlepší pro intenzivní barvy koleusů?

Jaký typ světla je nejlepší pro intenzivní barvy koleusů?

Zajímalo by mě, jaké světlo je nejlepší pro pěstování koleusů, aby jejich barvy byly opravdu intenzivní a zářivé. Mám doma několik různých odrůd a všiml jsem si, že některé z nich mají krásné barvy, zatímco jiné působí dost vybledle. Chci se ujistit, že jim poskytnu ideální podmínky pro růst. Vím, že koleusy potřebují dostatek světla, ale nevím, jaký typ osvětlení je pro ně nejvhodnější. Je lepší přirozené sluneční světlo nebo umělé osvětlení? A pokud umělé, tak jaký konkrétní typ žárovky by byl nejlepší? LED nebo třeba fluorescentní trubice? Jaká intenzita světla je ideální, aby se mi koleusy rozrostly do krásy a barvy byly co nejživější? A co třeba doba osvětlení během dne, kolik hodin by měly být vystaveny světlu? Mám obavy, že příliš mnoho nebo naopak málo světla může ovlivnit jejich zdraví a vzhled. Jaké máte zkušenosti s pěstováním koleusů a jak se vám podařilo dosáhnout těch nejkrásnějších barev? Děkuji moc za každou radu!

154 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2024
Kateřina Kafková

Takže, co se týče pěstování koleusů a jejich barev, tak přirozené sluneční světlo je určitě nejlepší. Potřebují dostatek světla, jinak barvy vyblednou, to je jasný. Snaž se je umístit na okno, kde je aspoň pár hodin přímého slunce. Ale pozor na přehřívání, moc slunce může spálit listy.

Pokud jde o umělé osvětlení, LEDky jsou super volba. Vydávají málo tepla a mají dlouhou životnost. Fluorescentní trubice taky fungujou, ale ty budou mít kratší životnost a možná slabší intenzitu. Měl bys mít světlo zapnuté tak 12-16 hodin denně, ale zase dávkuj to podle toho, jak koleusy reagují.

S intenzitou to chce najít zlatou střední cestu – moc tmy a budou vybledlé, moc světla a spálíš je. Takže zkoušej a sleduj, co funguje pro tvoje rostliny. A nezapomeň na vodu a hnojivo, to taky hodně pomáhá! Držím palce.

133 slov
1.3 minut čtení
4. 11. 2022
Denisa Hájková

Světlo je pro koleusy fakt důležitý. Nejlepší je přirozené sluneční světlo, ale ne úplně to přímý, spíš nějaký rozptýlený, třeba na okně na sever nebo východ. Pokud je to moc intenzivní, můžou hned začít spáleniny. Co se týče umělého osvětlení, LEDky jsou super volba - mají nízkou spotřebu a dají dostatek světla. Fluorescentní trubice taky fungují, ale mívají kratší životnost a nejsou tak efektivní jako LEDky. Intenzita by měla bejt tak 2000-3000 lumenů na metr čtvereční, a co se doby osvětlení týče, je dobrý mít je na světle aspoň 10-12 hodin denně. Když jsi ochotnej experimentovat, zkus třeba i kombinaci obojího - přírodní a umělý světlo. To by mělo pomoct k tomu, aby barvy byly fakt živější.

117 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2023
David Švanda
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Vliv světelných podmínek na intenzitu barev koleusů: Co potřebujete vědětObjevte, jak různé světelné podmínky ovlivňují barvy a růst koleusů. Tento článek vám poskytne užitečné tipy a triky pro pěstování těchto nádherných r...
1000 slov
10 minut čtení
23. 11. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky