Meskalin.cz/Fórum/Můžou koleusy ztratit barvu, když jsou ve stínu?

Můžou koleusy ztratit barvu, když jsou ve stínu?

Zdravím všechny příznivce exotických rostlin! Mám na srdci otázku ohledně koleusů, protože jsem si všiml, že moje rostlinky začínají ztrácet tu nádhernou barvu, co mě tak okouzlila, a to poměrně rychle. Přiznám se, že je mám umístěné ve stínu a nevím, jestli to může mít vliv na jejich vzhled. Myslíte si, že absence slunečního světla může způsobit vyblednutí barev? Zkoušel jsem je přesunout na slunnější místo, ale mám strach, že by mohly dostat spálené listy. Jaký je váš názor? Dají se koleusy pěstovat bez přímého slunce? Mám pocit, že právě tohle je klíčové pro jejich vitalitu a krásu. Rád bych věděl, co říkáte na tohle téma a jestli máte nějaké tipy, jak zachovat jejich jasné barvy. Myslíte si, že bych měl experimentovat i s různými typy osvětlení nebo třeba hnojivy? Děkuji všem za rady a zkušenosti!

136 slov
1.4 minut čtení
21. 10. 2023
Matěj Slavík

Tyjo, jasně, že koleusy ve stínu ztrácí barvu! Tyhle rostlinky milujou světlo, ale ne každé slunce. Když je máš v příliš tmavém místě, tak se ti prostě vyblednou. Měl bys je přesunout na místo, kde budou mít takový rozptýlený světlo, ne na přímý slunce, jinak jo, spálíš je. Zkus je dát k oknu, ale ne úplně do přímého světla. Hnojiva taky můžou pomoct, ale pozor na to, aby ses s nimi moc nepřehnal. Taky doporučuju občas otáčet rostlinu, aby byla vyvážená a hezky zarostlá ze všech stran. Experimentuj s tím světlem a hnojivy postupně, aby ses vyhnul šoku. Držím palce!

100 slov
1 minut čtení
7. 12. 2024
Jiří Šimek

Koleusy opravdu potřebují dostatek světla, aby si udržely živé barvy. Když je máš ve stínu, tak se jim může barva vytrácet, protože nemají dost energie na fotosyntézu. Můžeš je zkusit přesunout na místo, kde budou mít alespoň nějaké rozptýlené světlo nebo polostín, ale opatrně, abys je nespálil. Pokud se bojíš spálení, tak začni s postupným zvyšováním expozice slunci. Co se týče hnojiv, nějaké vyvážené hnojivo by mohlo pomoct, ale moc to nepřeháněj. Experimentuj a sleduj, jak se jim daří. Držím palce!

81 slov
0.8 minut čtení
16. 10. 2024
Radek Šulc
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Vliv světelných podmínek na intenzitu barev koleusů: Co potřebujete vědětObjevte, jak různé světelné podmínky ovlivňují barvy a růst koleusů. Tento článek vám poskytne užitečné tipy a triky pro pěstování těchto nádherných r...
1000 slov
10 minut čtení
23. 11. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky