Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty?

Jak často zalévat sukulenty?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám takový dotaz ohledně péče o sukulenty, protože jsem si nedávno pořídil pár nových rostlinek a trochu se v tom ztrácím. Četl jsem, že sukulenty jsou skvělé pro lidi jako já, kteří nemají zrovna moc času na péči o rostliny, ale nevím, jak často je vlastně potřeba je zalévat. Někde jsem slyšel, že stačí jednou za měsíc, ale pak jsem našel informace, které říkají něco jiného. Zajímalo by mě, jestli záleží na ročním období nebo na tom, jak rychle vysychá půda. Jakým způsobem to vlastně funguje? Co když je doma tepleji nebo naopak chladněji? A co se stane, když je zaliju moc? To je prý taky problém. Takže jak to vlastně je s tím zaléváním sukulentů? Jaké máte zkušenosti vy? Děkuju za každou radu!

128 slov
1.3 minut čtení
19. 12. 2023
Jiří Vašek

Zalévání sukulentů je dost individuální, záleží hlavně na podmínkách, ve kterých je máš. Obecně platí, že je lepší zalévat je méně než víc. V létě můžeš zkusit zalévat jednou za týden nebo 10 dní, ale v zimě stačí klidně jednou za měsíc. Hlavní je kouknout se na půdu – pokud je suchá na dotek, tak to chce vodu. A teplo nebo chlad hraje roli taky. Když je doma tepleji, tak usychají rychleji. Pozor na přelévání, to je velký problém – kořeny začnou hnít a to je konec. Takže radši méně často a pořádně než pořád dokola po troškách.

98 slov
1 minut čtení
23. 12. 2024
Kristýna Tomešová

Zalévání sukulentů je trochu o zkušenostech. Obecně platí, že se doporučuje zalévat je asi jednou za 2-4 týdny, ale fakt záleží na podmínkách. V létě, když je tepleji a víc slunce, tak je klidně můžeš zalít častěji. V zimě to chce omezit, protože většina sukulentů jde do klidového stavu a nepotřebují tolik vody. Zkus si ohmatat půdu – pokud je suchá na dotek, tak je to dobrý signál k zalití. A hlavně, nedávej je do mokré půdy! To je smrtící – kořeny pak začnou hnít. Takže radši méně než víc a vždycky se ujisti, že květináč má dírky na odtok vody. To je klíčový! Jinak ti začnou schátrat, což nikdo nechce.

111 slov
1.1 minut čtení
27. 1. 2025
Martin Kříček
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Jak správně zalévat sukulenty: Co potřebujete vědětPraktické rady a tipy, jak správně zalévat sukulenty, aby prosperovaly a nezahynuly. Zjistěte, jak na to, aby vaše rostliny byly zdravé a krásné!
1000 slov
10 minut čtení
10. 11. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky