Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje sukulenty mají málo vody?

Jak poznám, že moje sukulenty mají málo vody?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, že moje sukulenty trpí nedostatkem vody? Občas mám pocit, že je zalévám dostatečně, ale přesto se mi zdají nějaké podezřelé. Mohu si všimnout, že mají jakési zvadlé listy nebo že začínají opadávat. Ale co když je to jen normální proces? A jaké konkrétní znaky bych měl sledovat? Když se podívám blíže, některé listy jsou možná trochu shrbené nebo měkké, ale občas mi to připadá, že se jenom přizpůsobují světlu. Jaký je vlastně rozdíl mezi tím, když mají málo vody a když se například přelívají? Mohlo by to být i tak, že některé druhy sukulentů jsou citlivější na nedostatek vody než jiné? A co to znamená pro jejich růst a celkovou vitalitu? Mám se teď bát o své rostlinky, nebo je to jen fáze, kterou si projdou? Může být také dobrý tip zjistit, jak často bych měl kontrolovat půdu nebo zda existují nějaké jiné metody, jak zjistit hladinu vlhkosti. Rád bych znal názory ostatních pěstitelů na toto téma a co pro ně funguje. Děkuji za všechny rady!

172 slov
1.7 minut čtení
16. 12. 2024
Lukáš Kopecký

Když máš sukulenty a vypadá to, že trpí nedostatkem vody, tak si dej pozor na pár věcí. Zvadlé listy nebo opadávání jsou jasné signály, ale taky můžeš sledovat, jestli se listy nezačínají krčit nebo ztrácet tuhost. Pokud jsou měkké a jakoby splasklé, to už je vážnější problém. Naopak, když je přelíváš, bývají listy mastné a začnou hnit. Jo, některé druhy jsou citlivější než jiné, takže je dobrý vědět, co máš doma. Zkus kontrolovat půdu pravidelně – stačí zapíchnout prst do hlíny a když je suchá aspoň do 2-3 cm, tak je čas na zalévání. Je to takový pokus-omyl, ale časem se to naučíš. A neboj se, i když to teď vypadá blbě, občas si prostě projdou krizí.

117 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2024
Bohuslav Hladík

Když máš sukulenty a vypadá to, že trpí nedostatkem vody, tak se obvykle projevuje zvadlými a měkkými listy. Uvidíš, jak se listy kroutí nebo zmenšují a mohou začít i opadávat. To jsou jasné signály, že bys měl trošku přitlačit na zálivku. Jinak je taky důležitý, jaký typ substrátu používáš – pokud je hodně propustný, tak to může vodu rychle odvádět.

Dost lidí má problém s přeléváním, takže po tomhle musíš být opatrný, protože to vypadá podobně, ale tam se většinou listy začnou hnitět nebo zhnědnou. Takže je dobré si dát pozor na to, jestli máš nějaké špatné kořeny. Některé druhy sukulentů jsou víc citlivé na sucho než jiné, tak je dobrý vědět, co máš na okně.

S kontrolou půdy ti fakt pomůže zapíchnout prst do substrátu – když je úplně suchý, tak určitě zalij. Jinak taky existují vlhkoměry na půdu, co ti s tím pomůžou. Zkrátka, pokud máš pocit, že se něco děje, radši přidej vodu než čekat. Držím palce!

159 slov
1.6 minut čtení
5. 8. 2024
Jiří Kříček
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Jak správně zalévat sukulenty: Co potřebujete vědětPraktické rady a tipy, jak správně zalévat sukulenty, aby prosperovaly a nezahynuly. Zjistěte, jak na to, aby vaše rostliny byly zdravé a krásné!
1000 slov
10 minut čtení
10. 11. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky