Meskalin.cz/Fórum/Kdy přestat hnojit kaktusy v zimě?

Kdy přestat hnojit kaktusy v zimě?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší přestat hnojit kaktusy, když se blíží zima. Je jasné, že během letních měsíců potřebují kaktusy více živin, ale jak to vypadá se zimním obdobím? Myslím, že jsem slyšel, že by se mělo hnojit pouze do určité doby, ale není mi přesně jasné, co to znamená. Je důležité sledovat teplotu nebo denní světlo? Jaký vliv má na kaktusy chladnější počasí a kratší dny? A co se stane, když je hnojím příliš pozdě? Vím, že kaktusy mají své specifické potřeby a chtěl bych vědět víc o tom, jaké jsou signály, které mi napovědí, že bych měl hnojení přerušit. A co třeba kombinace různých typů hnojiv? Je lepší používat nějaké speciální zimní hnojivo nebo se vyhnout úplně všemu? Jaké máte zkušenosti s péčí o kaktusy v zimě? Jaký je váš názor na tuto problematiku?

138 slov
1.4 minut čtení
28. 12. 2024
Zdeněk Janoušek

Když se blíží zima, tak je dobrý přestat hnojit kaktusy někdy na konci léta nebo začátkem podzimu. Obecně platí, že jakmile začne klesat teplota a dny se zkracují, kaktusy zpomalují svůj růst a nemají tolik potřeby živin. Pokud bys je hnojil moc pozdě, tak by to mohlo způsobit, že si vezmou živiny, i když se už chystají na klidové období. Měsíc říjen je takový rozumný termín pro zanechání hnojení, ale záleží na konkrétní odrůdě a podmínkách. Pokud máš doma chladno a málo světla, tak si dej bacha, protože to může být pro ně stresující. Co se týče zimních hnojiv, tak většina lidí radí nedávat nic, maximálně nějaké speciální hnojivo pro období klidu, ale většinou je lepší to fakt vzdát. Můj tip je sledovat stav rostlin – pokud začnou žloutnout nebo měknout, tak je asi něco špatně. Takže spíš pozoruj a neexperimentuj s hnojivy v zimě.

145 slov
1.5 minut čtení
14. 10. 2024
Adam Hladík

Takže, kaktusy v zimě většinou hnojit přestávám tak koncem října nebo začátkem listopadu. Jakmile začne chladnout a dny se zkracují, už to pro kaktusy není ideální. Hlavně se udržuj v teple a sleduj, jak reagují na světlo. Když je venku zima, kaktusy mají klidový spánek, a to je čas na odpočinek bez hnojiva. Když bys je hnojil pozdě, můžeš jim uškodit – rostliny pak mají dost živin, ale ne dost světla a tepla na jejich využití.

Pokud jde o hnojivo, já většinou používám speciální hnojivo na kaktusy během léta a v zimě radši vůbec nic. Někteří lidi tvrdí, že nějaké slabé zimní hnojivo je ok, ale já to moc nedoporučuji. Radši bych šetřil energii rostliny než riskoval, že je zbytečně stresuju. Takže prostě neváhej a klidně přestaň s hnojením tak brzy, jak to jen půjde.

134 slov
1.3 minut čtení
27. 4. 2024
Patrik Macek
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Hnojení kaktusů v zimním období: Co vědět?Zajímavý a informativní článek o tom, jak správně hnojit kaktusy v zimě. Zjistěte, jak upravit péči o tyto fascinující rostliny během chladných měsíců...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky