Meskalin.cz/Fórum/Hnojení kaktusů během klidového období

Hnojení kaktusů během klidového období

Rád bych se zeptal, jestli je dobré hnojit kaktusy v jejich klidovém období, nebo je lepší počkat, až začnou růst. Mám několik různých druhů kaktusů a slyšel jsem, že v zimních měsících by se měli nechat odpočívat, ale také jsem četl, že někteří pěstitelé hnojí i v této době. Jaký na to máte názor? Pokud se rozhodnu hnojit, jaké hnojivo byste doporučili? Je nějaký speciální postup, který je dobré dodržovat? A co když už kaktusy mají nějaké příznaky stresu? Mám je nechat být, nebo jim nějak pomoci? Klidové období je pro mě zatím záhadou, tak bych ocenil vaše zkušenosti a rady ohledně hnojení a péče o kaktusy v této fázi. Děkuji za jakékoli tipy!

114 slov
1.1 minut čtení
3. 4. 2020
Andrea Šimková

Hnojení kaktusů v klidovém období je spíš na zvážení. Většina kaktusů to zvládne bez hnojiva, protože fakticky spí a nepotřebují extra živiny. Pokud máš kaktusy, co mají zimní klid, tak bych doporučil vyčkat na jaro, kdy začnou růst. Hnojení v zimě může narušit jejich přirozený cyklus a můžeš si tak uškodit.

Pokud se rozhodneš hnojit i v zimě, tak to dělej hodně opatrně a použij slabší hnojivo, třeba speciální pro sukulenty, ale fakt jen občas a v malém množství. Když už máš kaktusy nějaké příznaky stresu, jako jsou žloutnutí nebo měknutí, radši je nech na pokoji a zkontroluj podmínky – světlo, teplota a vlhkost. Můžeš jim pomoct tím, že se postaráš o optimální podmínky místo hnojení.

Shrnuto – hnojit moc nemá smysl, počkej na jaro a radši se soustřeď na správnou péči.

132 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2024
Olga Pernicová

Hnojení kaktusů v klidovém období je dost diskutabilní téma. Většina lidí radí, že bys měl počkat na období růstu, což je obvykle na jaře a v létě. Kaktusy během zimy většinou spí a hnojivo by jim mohlo spíš uškodit, než pomoci. Samozřejmě, jsou i tací, co hnojí málo i v zimě, ale většinou to nedoporučuju.

Pokud už se rozhodneš hnojit, můžeš použít speciální hnojivo pro kaktusy, které má nižší koncentraci živin. Důležité je taky hnojit jen když máš kaktusy v teplejší části bytu a je dost světla. Co se týče stresu, pokud vidíš, že mají nějaké potíže jako žloutnutí nebo vadnutí, lepší je je nechat v klidu. Můžeš zkusit zlepšit podmínky – víc světla nebo tepla, ale radši s hnojením počkej.

Takže shrnuto: Hnojit radši až na jaře! Klidové období je fakt důležitý a kaktusy si to zaslouží.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 4. 2024
Markéta Bartošová
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Hnojení kaktusů v zimním období: Co vědět?Zajímavý a informativní článek o tom, jak správně hnojit kaktusy v zimě. Zjistěte, jak upravit péči o tyto fascinující rostliny během chladných měsíců...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky