Meskalin.cz/Fórum/Kdy mám hnojit teplomilné rostliny?

Kdy mám hnojit teplomilné rostliny?

Mám doma několik teplomilných rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, a přemýšlím, kdy je vlastně správný čas na hnojení. Slyšel jsem, že je důležité hnojit v určitém období, ale nejsem si jistý, kdy to přesně je. Je lepší hnojit na jaře, když začínají klíčit nové výhonky, nebo je lepší počkat až do léta, kdy rostliny intenzivně rostou? Co se týče druhu hnojiva, měl bych používat nějaké speciální pro sukulenty, nebo stačí univerzální hnojivo? A co se týče množství – kolik hnojiva vlastně použít? Mohlo by se stát, že je přehnojím? Rád bych věděl také, jestli se hnojení liší podle toho, jestli rostlina roste venku nebo uvnitř. Mám tedy nějaké tipy na to, jak poznat, kdy je rostlina připravená na hnojení? Třeba podle barvy listů nebo jak rychle roste? Předem děkuji za jakoukoliv radu!

133 slov
1.3 minut čtení
28. 11. 2024
Petra Rozsypalová

Hnojení teplomilných rostlin jako kaktusy a sukulenty je nejlepší dělat na jaře a v létě, když rostliny aktivně rostou. Na jaře, jakmile začnou klíčit nové výhonky, je to ideální čas na první hnojení. Můžeš použít speciální hnojivo pro sukulenty, ale univerzální hnojivo také funguje, jen dej pozor na koncentraci. Méně je někdy víc, tak radši zkusit slabší roztok než přehnojit. Znaky, že rostlina potřebuje hnojit, jsou třeba jasnější barva listů nebo rychlejší růst. Pokud jde o hnojení venku versus uvnitř, v podstatě stejné, ale venku může být potřeba více živin kvůli sluníčku a větru. Hlavně to nepřeháněj a sleduj rostliny, ony ti řeknou, co potřebujou.

105 slov
1.1 minut čtení
22. 1. 2025
Milan Sýkora

Hnojení teplomilných rostlin jako kaktusy a sukulenty se většinou doporučuje na jaře, když začínají růst. Jakmile uvidíš nové výhonky, je dobrý čas začít hnojit. Ale v létě, když rostliny opravdu jedou, můžeš hnojit víc, protože potřebují víc živin. Co se týče hnojiva, ideálně použij něco speciálního na sukulenty, ale univerzální hnojivo taky může fungovat, jen dej pozor na dávkování. Méně je víc, jinak je snadno přehnojíš a to pak není nic příjemného.

No a co se týče vnitřních vs. venkovních rostlin, venku dostávají víc slunce a vzduchu, takže možná potřebují víc hnojiva než ty doma. Pamatuj si sledovat barvu listů – pokud začnou žloutnout nebo vypadají slabě, možná jsi to s hnojivem přehnal. Naopak silné a zdravé listy znamenají, že se rostlina má fajn. Takže pozoruj a hnoj podle potřeby!

129 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Lukáš Pícha
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Doporučené druhy hnojiv pro teplomilné rostliny: Co vybrat?Objevte nejlepší hnojiva pro teplomilné rostliny a získejte tipy, jak je správně používat pro optimální růst a zdraví vašich zahradních miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
9. 10. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky