Meskalin.cz/Fórum/Přírodní hnojiva pro teplomilné rostliny?

Přírodní hnojiva pro teplomilné rostliny?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaká účinná přírodní hnojiva, která bych mohl použít na teplomilné rostliny. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které jsou dost náročné na péči a potřebují specifické podmínky. Četl jsem, že některé přírodní hnojiva mohou být lepší než chemické, a chtěl bych se dozvědět, jaké možnosti mám. Například slyšel jsem o kompostu a jeho výhodách, ale nevím přesně, jak ho správně aplikovat. Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní recepty na domácí hnojiva nebo třeba tipy na to, co použít, aby se moje rostliny cítily co nejlépe? Máte zkušenosti s používáním banánových slupek nebo kávy? Jaké hnojivo byste použili na kaktusy nebo jiné teplomilné rostliny? Chtěl bych se vyhnout chemickým látkám, takže budu rád za každou radu a zkušenost. Děkuji!

123 slov
1.2 minut čtení
22. 1. 2025
Vlastimil Netolický

Existuje spousta přírodních hnojiv, co se hodí na kaktusy a sukulenty. Kompost je super, ale musíš ho ředit vodou, protože ty rostliny nemají rády moc dusíku. Dobrý je taky kompost z listí nebo trávy, ale zase opatrně. Co se týče banánových slupek, ty jsou fajn, obsahují draslík, tak je klidně rozsekej a zapracuj do půdy nebo dej sušené do vody na pár dní a pak tím zalij. Káva má taky svůj účinek, ale ne moc často, stačí občas přidat do substrátu, aby to nebylo moc kyselé. Můžeš zkusit i dřevěný popel, ten dodá minerály. Hlavně nezapomínej na dobré odvodnění a mírnou zálivku. Kaktusy to mají rády sucho, tak šetři s vodou. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
5. 1. 2025
Stanislav Žižka

Takže, co se týče přírodních hnojiv pro kaktusy a sukulenty, je toho dost, co můžeš vyzkoušet. Kompost je fajn, ale spíš v menších množstvích, aby se rostliny nepřehnojily. Já třeba používám kompostový čaj – do kyblíku s vodou dám kousek kompostu a nechám to pár dní louhovat. Pak to použiju jako zálivku.

Banánové slupky jsou super, protože obsahují draslík. Můžeš je buď nasekat a zamíchat do půdy, nebo je nechat sušit a rozdrtit na prášek. Káva je taky zajímavá – má v sobě dusík. Ale pozor na to, aby to nebylo moc silný, protože kaktusy nemají rády přehnojení. Dobrý nápad je udělat si směs – třeba ten kompostový čaj s trochou banánových slupek.

Obecně platí, že teplomilné rostliny mají rády suchou půdu, takže hnojit opatrně a spíš méně než víc. A nezapomínej na slunce – to je pro ně klíčový! Tak snad ti to pomůže!

145 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
Jaroslav Starý
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Doporučené druhy hnojiv pro teplomilné rostliny: Co vybrat?Objevte nejlepší hnojiva pro teplomilné rostliny a získejte tipy, jak je správně používat pro optimální růst a zdraví vašich zahradních miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
9. 10. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky