Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Mám takovou otázku ohledně hnojení kaktusů, protože se mi na zahradě nedaří úplně podle představ. Zkoušel jsem pár různých přístupů, ale pořád mám pocit, že nedosahuji těch správných výsledků. No a teď se snažím najít to nejlepší hnojivo, které by pomohlo mým kaktusům růst a prospívat. Vím, že kaktusy potřebují specifické podmínky a že některá hnojiva mohou být pro ně příliš silná nebo naopak slabá. Jaké jsou tedy vaše zkušenosti s hnojivy pro kaktusy? Co doporučujete? Je lepší jít po speciálním hnojivu určeném přímo pro sukulenty a kaktusy, nebo mohu použít něco univerzálního? Hrají roli také specifické živiny jako draslík, fosfor a dusík? A co třeba organická hnojiva versus chemická? Je nějaký konkrétní výrobek, který jste osobně vyzkoušeli a byli jste s ním spokojeni? Taky bych chtěl vědět, jak často by se mělo hnojit, protože mám pocit, že jsem to dřív přeháněl a možná jsem tím svým rostlinkám spíš škodil. Děkuju za všechny tipy a rady!

156 slov
1.6 minut čtení
23. 12. 2024
Filip Slavík

Tak já ti poradím, co se mi osvědčilo. Nejlepší je jít po hnojivu speciálně pro kaktusy a sukulenty, protože mají trochu jiné potřeby než normální květiny. Hlavně by tam měl být vyšší obsah draslíku, což pomáhá při kvetení a celkovém zdraví rostliny. Fosfor je taky důležitý, ale na dusík moc nešetři, kaktusy ho nepotřebují tolik jako jiné rostliny.

Osobně používám hnojivo v tekuté formě – stačí to naředit a hnojit jednou za měsíc během vegetačního období. Zbytečně to nepřeháněj, kaktusy nemají rády přehnojení, tak radši slabší roztok než silný. Co se týče organických versus chemických hnojiv, já osobně preferuju organiku, ale chemické hnojivo může taky pěkně fungovat a rychle se vstřebává.

Taky doporučuju sledovat stav svých kaktusů – pokud mají žluté nebo hnědé skvrny, může to být signál, že je něco špatně. Takže klidně experimentuj s různými značkami, ale drž se těch určených přímo pro kaktusy. Zkus třeba hnojivo od firmy Canna nebo Biobizz, s tím jsem měl dobré zkušenosti. Hlavně to nepřeháněj a pozoruj, co funguje nejlíp.

166 slov
1.7 minut čtení
3. 12. 2024
Markéta Benešová

Kaktusy potřebují dost specifické hnojení, takže je fajn mít na paměti, že ne každé hnojivo se hodí. Většina lidí doporučuje jít po hnojivech určených přímo na sukulenty. Mají správný poměr živin jako draslík, fosfor a dusík, což je pro kaktusy důležité. Můžeš zkusit hnojivo s nižším obsahem dusíku, protože moc dusíku může způsobit, že kaktusy budou růst moc rychle a pak se mohou snadno zlomit. Co se týče frekvence, tak většinou stačí hnojit jednou za měsíc během vegetačního období (jaro-léto). V zimě bych to vůbec nedával, protože kaktusy spí. Já osobně používám tekuté hnojivo od firmy Osmocote a jsem s tím spokojený. Nezapomeň na dobrou drenáž a že kaktusy nesnáší přemokření. Tak snad ti to pomůže!

116 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2024
Karel Beran
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Doporučené druhy hnojiv pro teplomilné rostliny: Co vybrat?Objevte nejlepší hnojiva pro teplomilné rostliny a získejte tipy, jak je správně používat pro optimální růst a zdraví vašich zahradních miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
9. 10. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky