Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší jedlé opuncie a jak je připravit?

Jaké jsou nejlepší jedlé opuncie a jak je připravit?

Nedávno jsem se dostal k opunciím a jsem ohromený tím, jak jsou krásné a zároveň chutné. Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty nejvíce jedlé druhy opuncie a na co si dát pozor při jejich sběru. Četl jsem, že některé plody mohou mít lepivé trny, což by mohlo být nepříjemné, takže bych rád věděl, jestli existují nějaké triky, jak je správně sklidit. Jak se pozná, že je opuncie zralá na sběr? Rád bych také znal tipy na přípravu těchto plodů. Mám na mysli jednoduché recepty – třeba co s nimi dělat v kuchyni, jak je použít v salátech nebo dezertních pokrmech. Vím, že se z nich dá udělat džus nebo marmeláda, ale nevím, jak přesně na to. Taky mě zajímá, jestli je možné opuncie sušit nebo jinak konzervovat pro pozdější použití. Jaké zkušenosti máte s pěstováním opuncií ve vlastních zahradách? Vypadá to jako zajímavý projekt a chtěl bych vědět, co všechno je potřeba vědět předtím, než se do toho pustím. Jakou péči vyžadují? Můžete mi doporučit nějaké konkrétní odrůdy, které by měly skvělé plody? Byl bych vděčný za všechny tipy a rady, které mi pomohou lépe porozumět tomuto fascinujícímu ovoci.

190 slov
1.9 minut čtení
18. 10. 2022
Jakub Vašek

Opuncie, to je fakt skvělé ovoce! Nejznámější jedlé druhy jsou opuncie s kulatými plody, jako třeba Opuntia ficus-indica. Měly by být zralé, když mají krásnou barvu, většinou červenou nebo žlutou. Pozor na ty trny, jo! Lepí se na ruce a jsou pekelně nepříjemné. Nejdřív je nejlepší je sklidit v rukavicích a použít nůž nebo nůžky. Když je chceš připravit, tak stačí oloupat slupku – nejlepší je to udělat pod vodou, aby se ti trny nelepily na ruce. Můžeš je jíst syrové, přidat do salátů, smoothie nebo udělat džus. Džus nebo marmeládu děláš tak, že rozmixuješ dužinu s cukrem a pak povaříš. Sušení taky jde, nakrájej plody na plátky a dej je na slunce nebo do sušičky. Co se týče pěstování, opuncie jsou celkem nenáročné, potřebují sluníčko a minimu vody. Mám u sebe pár rostlin a zatím bez problémů. Odrůdy jako "Indian Fig" jsou super! Tak do toho běž, je to fakt zajímavý projekt.

153 slov
1.5 minut čtení
15. 4. 2024
Andrea Štefanová

Když jde o jedlé opuncie, tak určitě zkus třeba opuncii fíkovou – to je ta nejznámější a má fakt dobré plody. Pak je tu třeba opuncie velkoplodá, která má větší plody, ale nejsou tak sladké. Při sběru si dej pozor na ty trny, co mají jakoby jemné chloupky – to je dost nepříjemné. Nejlepší způsob, jak je sklidit, je použít rukavice a nůž, abys je uřízl bez kontaktu. Zralé plody poznáš podle barvy; měly by být jasně červené nebo žluté a lehce se oddělovat od rostliny.

Příprava je jednoduchá! Plody můžeš jíst syrové, nebo je použít do salátů – skvěle chutnají s limetkovou šťávou a mátou. Na džus stačí vymačkat šťávu a přidat trochu cukru nebo medu podle chuti. Marmeláda se dělá tak, že plody vaříš s cukrem a citrónem, dokud to nezhoustne. Co se sušení týče, tak jo, můžeš je nakrájet a sušit na slunci nebo v sušičce; pak ti vydrží dlouho.

Pokud chceš pěstovat opuncie doma, potřebuješ dostatek slunce a dobře propustnou půdu. Není to moc náročné, ale záleží na klimatu – některé odrůdy snesou chladnější počasí, jiné ne. Nejlepší bude, když začneš s nějakými sazenicemi od ověřeného prodejce. Takže hurá do toho! Opuncie jsou super ovoce a dají se použít na spoustu způsobů.

204 slov
2 minut čtení
13. 9. 2024
Simona Vlková
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Přehled nejvíce fascinujících opuncí a jejich unikátní vlastnostiObjevte krásu opuncí, jejich rozmanité tvary a skvělé schopnosti přizpůsobení se. Jak je správně pěstovat a ukázky nejlepších odrůd pro vaše sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky