Meskalin.cz/Fórum/Jak správně pěstovat opuncii doma?

Jak správně pěstovat opuncii doma?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně pěstování opuncie, protože jsem se rozhodl, že si ji chci pořídit domů. Mám rád kaktusy a sukulenty, a opuncie mě vždycky fascinovaly svými plody a tvarem. Takže teď hledám tipy, jak na to! Jakou půdu bych měl použít? Mám se bát nějakých škůdců nebo nemocí? A co zálivka, jak často a kolik vody je ideální? Zajímalo by mě také, jestli potřebuje hodně slunce, nebo jestli ji můžu mít i někde ve stínu. A co teplota? Mám doma celkem teplo, ale v zimě to může být chladnější, tak jestli je na to opuncie citlivá? Kdybych chtěl sklízet plody, jak dlouho to trvá a co všechno potřebuji udělat pro úspěšnou úrodu? Vím, že opuncie jsou poměrně odolné rostliny, ale přece jen bych nerad něco podcenil. Budu moc rád za jakékoliv rady a zkušenosti, co máte s pěstováním opuncie. Díky moc!

144 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2022
Monika Konečná

Takže, pěstování opuncie je fajn, ale pár věcí je dobré vědět. Použij speciální substrát na kaktusy, je lehčí a dobře odvodňuje. Zálivka je důležitá, ale opuncie nerada moc vlhko, takže radši málo než moc. V létě klidně jednou za týden, v zimě stačí třeba jednou za měsíc. Co se slunce týče, miluje světlo, takže ji dej k oknu, kde bude mít dostatek slunce. Ve stínu moc růst nebude. Teplota by měla být ideálně kolem 20-25 °C, ale snese i chladnější období – jen pozor na mráz! Když chceš plody, tak to trvá nějaký rok nebo dva, ale musíš ji správně hnojit a pravidelně zalévat, aby rostla zdravě. Škůdci jako mšice nebo štítnatky se občas objeví, tak kontroluj listy a v případě potřeby použij nějaký postřik. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
František Pešek

Pěstování opuncie není zas tak složitý proces. Hlavně potřebuješ dobře propustnou půdu, ideálně nějaký substrát na kaktusy nebo si můžeš namíchat obyčejnou hlínu s pískem. Co se zálivky týče, radši méně než více. V létě jednou za týden stačí, v zimě klidně i jednou za měsíc. Na světlo jsou opuncie náročný, takže je dej někam na slunné místo, ideálně na jižní okno, alespoň 6 hodin slunce denně. Teplota by měla být tak kolem 20-25 °C, v zimě by neměla klesnout pod 10 °C, jinak to může být problém. Co se škůdců týče, tak občas se můžeš setkat s nějakými červci nebo mšicemi, ale pokud budeš pravidelně kontrolovat, neměl bys mít velký problém. Když chceš sklízet plody, počítej tak 1-2 roky po výsadbě. Potřebují hodně slunce a vodu jen když jsou nové výhonky. Takže buď trpělivý a měj je na světlém místě!

141 slov
1.4 minut čtení
20. 11. 2024
Simona Vlková
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Přehled nejvíce fascinujících opuncí a jejich unikátní vlastnostiObjevte krásu opuncí, jejich rozmanité tvary a skvělé schopnosti přizpůsobení se. Jak je správně pěstovat a ukázky nejlepších odrůd pro vaše sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky