Meskalin.cz/Fórum/Můžu opuncii přesadit, když už je velká?

Můžu opuncii přesadit, když už je velká?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin. Mám doma opuncii, která mi roste už pár let a teď se mi zdá, že se dost zvětšila. Všiml jsem si, že kořeny už trochu vyčuhují z květináče a začínám mít pocit, že by potřebovala více místa. Jenže ona je teď opravdu veliká a docela se bojím, že když ji přesadím, tak ji nějak poškodím. Zajímalo by mě, jestli je v pořádku přesadit velkou opuncii a jak na to, abych ji neublížil. Jaké jsou nejlepší postupy pro přesazování takovéhle velké rostliny? Může to mít vliv na její zdraví nebo růst? A co substrát, který bych měl použít? Slyšel jsem něco o speciálních směsích pro kaktusy a sukulenty, ale nevím, jestli je potřeba něco speciálního pro opuncie. Rád bych se dozvěděl i o tom, kdy je nejlepší období na přesazování. Mám strach, že bych to mohl udělat špatně a moje oblíbená opuncie by trpěla. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně přesazování velké opuncie, byl bych moc vděčný za jakoukoliv radu!

167 slov
1.7 minut čtení
11. 3. 2024
Jindřiška Lišková

Přesazování velké opuncie může být v pohodě, jen je dobré si dávat pozor. Nejlepší je to udělat na jaře, když začíná růst. Vezmi větší květináč, aby měla dost místa na kořeny. Použij kaktusový substrát, ten je ideální, protože dobře propouští vodu a zabraňuje hnilobě. Při přesazování opuncii opatrně vyndej z květináče, můžeš ji třeba podepřít něčím, abys ji nepoškodil. Nezapomeň, že můžeš ztratit nějaké trny, takže se obleč do něčeho vhodného. Po přesazení ji chvilku nedávej na přímé slunce, ať si zvykne. Když to uděláš správně, bude se jí dařit. Hlavně to nenechávej moc dlouho, aby nevyrostly kořeny ven úplně.

100 slov
1 minut čtení
8. 12. 2024
Petra Blažková

Přesazování velké opuncie je určitě možné, ale chce to opatrnost. Hlavně se neboj, pokud ji přesadíš správně, tak by neměla trpět. Nejlepší čas na přesazení je na jaře, kdy začíná vegetační období. Při tom se snaž co nejméně narušit kořeny. Můžeš zkusit vzít nový květináč o něco větší, ideálně o pár centimetrů v průměru. Co se substrátu týče, tak ta směs pro kaktusy a sukulenty bude ideální. Je důležité, aby měl substrát dobrou drenáž, aby se ti kořeny nezapařily. Před přesazením pořádně zalij, ale pak ji nechte pár dní bez vody, aby si zvykla na nový substrát. Když ji vyndáš z květináče, buď opatrný a případně odstraň nějaké staré kořeny, co jsou hnusný nebo nemocný. Neboj se, opuncie je docela odolná, ale chce to vyhnout se přímému slunci po přesazení, dokud si nezvykne. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Aleš Vašek
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Přehled nejvíce fascinujících opuncí a jejich unikátní vlastnostiObjevte krásu opuncí, jejich rozmanité tvary a skvělé schopnosti přizpůsobení se. Jak je správně pěstovat a ukázky nejlepších odrůd pro vaše sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky