Meskalin.cz/Fórum/Jakou opuncii si mám pořídit jako první?

Jakou opuncii si mám pořídit jako první?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Před nedávnem jsem se rozhodl, že bych rád začal pěstovat nějaké opuncie, ale mám úplně zmatek v tom, kterou z nich si vlastně pořídit jako první. Vím, že existuje spousta různých druhů a každý má své specifické požadavky, ale pro začátečníka jako jsem já je to docela těžké se vyznat. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké doporučení na konkrétní odrůdy, které jsou vhodné pro úplné nováčky? Které opuncie byste doporučili z hlediska péče a odolnosti? Slyšel jsem, že některé jsou mnohem snazší na pěstování než jiné a já bych rád začal s něčím, co není příliš náročné. Dále bych rád věděl, co všechno potřebuju mít na paměti při jejich péči, jaký substrát je nejlepší a jestli existují nějaké speciální podmínky, které musím zajistit, aby mi rostlinka prospívala. Také mě zajímá otázka zavlažování – jak často je potřeba opuncie zalévat a jestli je lepší je mít na slunci nebo ve stínu? Rád bych vytvořil krásnou sbírku a uvítám jakoukoli radu nebo tipy od těch, kteří už mají zkušenosti s pěstováním opuncií. Děkuju za odpovědi!

179 slov
1.8 minut čtení
7. 9. 2024
Bedřich Horák

První opuncie? Zkus třeba Opuntia microdasys, je to taková ta malá s těma pichlavýma "páčkama". Je dost odolná a nevypadá špatně. Co se týká péče, tak potřebuje hodně světla, ideálně ji dej na sluníčko. Substrát dej kaktusový, ten se dobře drenážuje. Co se zalévání týče, tak radši míň než víc – jednou za 2-3 týdny v létě stačí, v zimě skoro vůbec. Hlavně dávej pozor, ať nemá mokré kořeny, to by ji zabilo. Takže pokud jí uděláš hezké místo na sluníčku a budeš ji zalévat s rozmyslem, tak bys měl mít úspěch.

92 slov
0.9 minut čtení
27. 9. 2024
Josef Urban

Takže, pokud začínáš s opunciemi, doporučuju zkusit Opuntia microdasys, známou jako "paddle cactus". Je to hodně odolná rostlina a nemá moc specifické požadavky, ideální pro nováčky. Taky je hezká a má takové ploché, zaoblené listy. Co se týče péče, dej ji na slunné místo, ideálně ji dej k oknu, kde dostane dost světla. Zálivku moc nepřeháněj, stačí jednou za 2-3 týdny v létě a v zimě klidně ještě méně. Substrát chce dobře propustnej, můžeš použít speciální substrát na sukulenty nebo si namíchat písek s klasickým substrátem. Až ji budeš přesazovat, dej pozor na ty bodliny – jsou ošklivé! Jinak je fakt nenáročná a snadno se rozmnožuje. Takže klidně do toho, budeš mít z ní radost.

115 slov
1.2 minut čtení
29. 11. 2024
Jarmila Volfová
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Přehled nejvíce fascinujících opuncí a jejich unikátní vlastnostiObjevte krásu opuncí, jejich rozmanité tvary a skvělé schopnosti přizpůsobení se. Jak je správně pěstovat a ukázky nejlepších odrůd pro vaše sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky