Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší podmínky pro pěstování opuncie doma?

Jaké jsou nejlepší podmínky pro pěstování opuncie doma?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní podmínky jsou nejlepší pro úspěšné pěstování opuncie v domácím prostředí. Tedy jestli je potřeba se zaměřit na určitou teplotu, kolik světla by měla mít, a zda je lepší ji mít u okna na jih nebo na západ. Jak často ji zalévat, aby se jí dařilo, a co byste doporučili ohledně hnojení? A co substrát, jaký je ideální pro opuncie? Předpokládám, že to má své specifické požadavky, ale rád bych slyšel zkušenosti ostatních a jejich tipy. Také mě zajímá, zda je dobré opuncii otáčet, aby rostla rovnoměrně, nebo jestli je lepší ji nechat tak, jak je. Možná máte i nějaké rady ohledně ochrany před škůdci nebo nemocemi, co jsem slyšel, tak jsou dost odolné, ale přece jen by se mohlo něco objevit. Budu moc vděčný za každou radu a tip, které by mi pomohly s pěstováním této fascinující rostliny!

143 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2023
David Staněk

Jasně, opuncie je super rostlina na pěstování doma. Hlavně potřebuje hodně světla, takže ji dej k oknu na jih nebo západ. Ideální teplota je tak kolem 20-30 stupňů, v zimě klidně trošku méně, ale pozor na mráz. Co se týče zalévání, tak to s tím nepřeháněj, stačí jednou za týden nebo dvakrát v létě, v zimě klidně i víc jak měsíc, záleží jak je teplo. Substrát by měl být propustný, klidně směs pro kaktusy nebo si udělej vlastní s pískem a perlitem. Hnojení je fajn udělat třeba jednou za měsíc v letě, nějakým hnojivem pro kaktusy. Otáčet ji doporučuji, ať roste rovnoměrně, ale ne zas moc často. A co se škůdců týče, tak většinou to zvládá dobře, ale občas můžeš narazit na svilušky nebo puklice, tak hlídej listy a případně ošetři insekticidem. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
4. 10. 2023
Dominik Hlávka

Pěstování opuncie doma je fajn, ale chce to pár věcí mít na paměti. Tyhle kaktusy milujou slunce, takže ideální místo je okno na jih nebo západ. Teplota by měla být tak kolem 20-30 °C, v zimě ji klidně nechte na 10-15 °C, ale pozor na mráz! Zalévat ji moc nemusíte, stačí jednou za dva týdny, a to v létě, v zimě skoro vůbec. Substrát chce propustný, třeba směs pro kaktusy nebo přidat písek. Hnojení doporučuji tak jednou za měsíc v letních měsících, nějaké tekuté hnojivo pro sukulenty stačí. Otočit ji občas neškodí, zvlášť když se naklání k světlu, ať roste rovnoměrně. Co se škůdců týče, občas se můžou objevit svilušky nebo štítenky, tak je dobrý ji kontrolovat a případně omýt vodou nebo použít insekticid. Jinak je fakt odolná a pokud jí dopřejete správné podmínky, měla by prospívat.

137 slov
1.4 minut čtení
26. 8. 2023
Martin Kříček
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Přehled nejvíce fascinujících opuncí a jejich unikátní vlastnostiObjevte krásu opuncí, jejich rozmanité tvary a skvělé schopnosti přizpůsobení se. Jak je správně pěstovat a ukázky nejlepších odrůd pro vaše sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky