Meskalin.cz/Fórum/Které druhy kaktusů jsou nejodolnější proti mrazu?

Které druhy kaktusů jsou nejodolnější proti mrazu?

Mám otázku ohledně pěstování kaktusů v oblastech, kde se počasí občas chová jako na horské dráze. Zajímalo by mě, které druhy kaktusů jsou schopné přežít mráz a chladnější teploty. Jsem si vědom toho, že většina kaktusů pochází z teplých a suchých oblastí, ale slyšel jsem něco o těch, které snesou i nízké teploty. Rád bych se dozvěděl, jestli existují konkrétní odrůdy nebo druhy, které by se daly pěstovat venku i v zimních měsících, aniž bych je musel neustále schovávat do tepla. Mám na mysli něco jako mrazuvzdorné kaktusy, které by mohly přežít v našich podmínkách, kde teploty padají pod nulu. Jaké máte zkušenosti s odolnými kaktusy? Můžete doporučit nějaké konkrétní druhy, které by se hodily pro venkovní pěstování v mírně chladnějších podmínkách? Taky by mě zajímalo, jaká je správná péče o tyto odolné druhy během zimních měsíců a co by jim mohlo prospět, aby byly zdravé a silné. Děkuji za jakékoli tipy či rady!

154 slov
1.5 minut čtení
3. 4. 2020
Stanislav Toman

Když jde o mrazuvzdorné kaktusy, tak doporučuji zkusit třeba Echinocereus nebo Opuntia (neboli nopál). Tyhle druhy zvládají chladnější počasí a teploty kolem -10°C, i když to samozřejmě záleží na konkrétní odrůdě. Echinocereus triglochidiatus je pěkný příklad, co snese zimu a taky vypadá hezky. Opuntie jsou super, protože mají velké ploché listy a dají se pěstovat i v chladnějších oblastech.

Pokud se o ně staráš v zimě, tak je důležité, aby byly na slunečném místě s dobrým odvodněním. Základem je nechat je suché, protože vlhko a mráz dohromady dělají paseku. A když už přijde zima, tak se snaž donést nějakou vrstvu mulče, co by je ochránila od extrémního chladu. Ale pozor, ne úplně zakrývat, aby se nezapařily.

Zkušenosti ukazují, že tyhle kaktusy přežijí i dost drsné podmínky, ale stejně je dobrý je i kontrolovat a občas si jen tak zafungovat s jejich údržbou. Jinak bych doporučil zkusit najít nějakou lokální komunitu zahrádkářů nebo kaktusářů, kteří ti mohou poskytnout další tipy ohledně specifických druhů v tvé oblasti.

164 slov
1.6 minut čtení
18. 12. 2024
Zdeněk Jaroš

Zdravím, co se týká mrazuvzdorných kaktusů, tak určitě doporučuji zkusit druhy jako Echinocereus, Opuntia (ploštilistý kaktus) nebo i Saguaro. Tyhle zvládají chladnější teploty a některé dokonce snesou i krátkodobé mrazy kolem -10 °C. O Echinocereu se říká, že je dost odolný a vypadá pěkně. Pokud chceš něco opravdu odolného, tak Opuntia je skvělá volba, protože roste rychle a má ráda slunce.

Péče během zimy? Hlavně je nenechávat v příliš vlhkém prostředí, to je smrtící. Můžeš je přikrýt něčím, co je ochrání před sněhem a ledem. Zajisti dobré odvodnění a možná použij mulč kolem základny, aby se teplota udržela o něco stabilnější. Je dobré je v zimě moc nezalévat, aby neuhníly.

Jestli máš možnost, dej je na slunné místo, kde budou chráněné před větrem. Se správnou péčí by měly přežít zimu v pohodě. Doufám, že to pomůže!

136 slov
1.4 minut čtení
10. 6. 2024
Pavel Kraus
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktusy s extrémními odolnostmi: Které druhy přežijí i v nehostinných podmínkách?Objevte fascinující svět kaktusů, jejichž odolnost a schopnost přežití v extrémních podmínkách vás určitě ohromí! Naučte se, jak pěstovat tyto úžasné ...
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky