Meskalin.cz/Fórum/Jaké kaktusy jsou nejvíc nenáročné na péči?

Jaké kaktusy jsou nejvíc nenáročné na péči?

Přemýšlím o tom, že bych si chtěl domů pořídit nějaké kaktusy, ale nevím, které by byly pro mě nejlepší. Mám totiž málo času a obavy, že bych se o ně nedokázal dostatečně postarat. Proto bych se rád zeptal, jaké kaktusy jsou nejvíc nenáročné na péči. Myslím si, že by bylo fajn mít doma něco, co nezabere moc času a zvládne to i ten, kdo nemá s pěstováním rostlin žádné zkušenosti. Uvažuji o tom, že bych začal s nějakými menšími druhy, které by se daly snadno umístit na parapet nebo do nějakého hezkého květináče. Slyšel jsem, že některé kaktusy zvládnou i méně světla a potřebují minimální zálivku, což zní ideálně pro moji situaci. Jaké máte zkušenosti s kaktusy, které byste doporučili jako ty nejodolnější a nejméně náročné na péči? Je tu nějaký konkrétní druh, který by mi mohl porost v bytě i při ne úplně ideálních podmínkách? Rád bych slyšel vaše tipy a rady, třeba i o tom, jak se starat o tyto rostliny minimálně a přitom se těšit z jejich krásy.

171 slov
1.7 minut čtení
15. 5. 2024
Roman Šťastný

Pokud hledáš nenáročné kaktusy, tak doporučuji začít s pár klasickými druhy. Například Echinopsis nebo Mammillaria jsou super. Oboje zvládnou méně světla a zalévat je stačí fakt málo – tak jednou za 2 týdny v létě, v zimě skoro vůbec. Kaktusy obecně nemají rády vlhko, takže je lepší jim dát spíš sucho.

Fíkovník opuncie je taky fajn, docela rychle roste a dá se z něj i něco udělat, třeba jíst ovoce. Minikaktusy jako Gymnocalycium jsou hezké a přímo ideální na parapet. Hlavně si dej pozor na substrát, potřebujou dobře drenážovat, jinak ti zhnijou. Takže kaktusový substrát nebo smíchat s pískem.

Fakt se nemusíš bát, kaktusy jsou super volba pro lidi, co nemaj moc času. Drž se takových těch základních rad a měly by ti růst bez problémů.

126 slov
1.3 minut čtení
21. 5. 2023
Radka Vávrová

Takhle, pokud hledáš kaktusy, co se moc neserou, tak doporučuji začít s nějakýma malýma druhama. Například Echinopsis nebo Gymnocalycium. Ty zvládnou i míň světla a zálivku potřebujou fakt minimální, stačí je zalít jednou za měsíc, když je teplo.

Další super volba je třeba Mammillaria – mají roztomilý tvary a jsou taky hodně odolný. Když je dáš na sluníčko, tak se ti odvděčí hezkým květem.

Základ je mít dobrý substrát, nějaký kaktusový nebo pískový, a nezapomínat na drenáž, aby se jim netopila kořeny. Co se týče umístění, klidně to dej na parapet, ale dávej pozor na moc přímý slunce, jestli je tam dlouho, mohly by se spálit. S těmahle tipama bys měl být v pohodě a kaktusy ti budou dělat radost bez stresu.

122 slov
1.2 minut čtení
4. 5. 2023
Jaroslava Zichová
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktusy s extrémními odolnostmi: Které druhy přežijí i v nehostinných podmínkách?Objevte fascinující svět kaktusů, jejichž odolnost a schopnost přežití v extrémních podmínkách vás určitě ohromí! Naučte se, jak pěstovat tyto úžasné ...
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky