Meskalin.cz/Fórum/Co použít proti černým tečkám na sukulentech?

Co použít proti černým tečkám na sukulentech?

Nedávno jsem si všimla, že na mých sukulentech se objevily takové podivné černé tečky a vůbec nevím, co s tím dělat! Je to prý nějaká nemoc nebo škůdci? Zkoušela jsem je umýt, ale ty tečky tam pořád jsou. Přemýšlím, jestli existují nějaké speciální přípravky nebo domácí recepty, které by pomohly. Mám strach, že by mi všechny rostlinky mohly umřít, protože mám k těmto sukulentům docela silný vztah. Nechci hned kupovat chemii, pokud není potřeba. Máte někdo zkušenosti s tímhle problémem? Co byste doporučili místo chemických prostředků? Jaké přírodní metody fungují nejlépe proti těm černým tečkám? A co třeba prevence – jak tomu předejít, aby se to už neopakovalo? Vím, že sukulenty jsou docela odolné rostliny, ale tyhle černé skvrny mě fakt znepokojují. Ráda bych slyšela názory a rady od vás, zkušenějších pěstitelů. Děkuji předem za všechny tipy a rady!

139 slov
1.4 minut čtení
27. 7. 2024
Žaneta Horáková

Jasně, černý tečky na sukulentech jsou docela problém. Může to bejt plíseň nebo nějaký škůdci - třeba hmyz. Zkus na to nejdřív vodu s trochou mýdla, tím je umyj pořádně. Pokud to nepomůže, tak zkus ocet nebo alkohol, co se ředí vodou. Mělo by to zabrat na ty potvory. A jestli chceš prevence, tak dávej pozor na zalévání, ať to nemáš moc mokrý, a občas dej sukulenty ven na sluníčko, to je taky ochrání. Třeba se ti podaří je zachránit!

80 slov
0.8 minut čtení
11. 4. 2024
Richard Hrdlička

Takže ty černý tečky můžou bejt různý, ale většinou to vypadá jako nějaký plíseň nebo škůdci. Zkus na to přírodní metody. Můžeš zkusit smíchat vodu s trochou mýdla na nádobí a lehce to postříkat, to by mohlo pomoct. Další varianta je použít směs vody a octa, ale dávej bacha, ať to nepřeháníš. Je dobrý taky vyčistit rostliny od listů a zbytku substrátu, aby se tam nedržely spory nebo vajíčka škůdců. Prevence? No, hlavně se snaž, aby měly sukulenty dobrou cirkulaci vzduchu a nešly moc blízko k sobě. A zalévej je opatrně, aby nebyly moc vlhký. Držím palce, ať to zvládneš!

100 slov
1 minut čtení
30. 3. 2024
Luboš Macek
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Účinné přírodní metody boje proti škůdcům u kaktusůObjevte účinné přírodní metody a přístupy, jak chránit své kaktusy před škůdci pomocí přirozených predátorů a rostlinných extraktů. Naučte se, jak udr...
1000 slov
10 minut čtení
12. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky