Meskalin.cz/Fórum/Jak ochránit kaktusy před červci?

Jak ochránit kaktusy před červci?

V poslední době jsem si všiml, že se na některých mých kaktusech objevují drobné bílé skvrny, které vypadají jako malí červíci. Po nějakém zkoumání jsem zjistil, že to jsou červci a mám z toho velký strach, protože nevím, jak je co nejlépe odstranit a uchránit své vzácné rostliny. Kaktusy mi dělají radost už několik let a rozhodně si je nehodlám nechat zničit nějakými parazity. Zatím jsem zkoušel jenom otírat listy navlhčeným hadříkem, ale to asi nebude stačit. Jaké metody ochrany byste doporučili? Existují nějaké přírodní prostředky, které by mohly pomoci, nebo mám spíše sáhnout po chemických přípravcích? Jak často je potřeba kontrolovat kaktusy na přítomnost těchto škůdců? A co když už se červci dostali do substrátu? Měli bychom také myslet na to, jak chránit ostatní rostliny v okolí? Je lepší oddělit napadené rostliny od ostatních nebo je to zbytečné? Odpovědět bych chtěl nejen pro sebe, ale i pro další nadšence do pěstování kaktusů. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

159 slov
1.6 minut čtení
22. 10. 2024
Libor Čermák

Červeci jsou fakt potíž, co? Zkus to nejdřív zbavit ručně. Můžeš použít vatový tampon namočený v alkoholu nebo mýdlovém roztoku, tím je pěkně odstraníš. Někdo doporučuje i neemový olej, ten je přírodní a měl by pomoct. Důležité je kaktusy pravidelně kontrolovat, ideálně každý týden, aby se ti to nevyhrotilo.

Když už se dostali do substrátu, tak je lepší rostlinu přesadit do čerstvého substrátu a vyčistit kořeny. A rozhodně odděl napadené kaktusy od ostatních, aby se to nešířilo. Prevence je klíč, zkontroluj i okolní rostliny, neměly by tam být žádný příznaky. Tak hodně štěstí v boji s těma potvorama!

98 slov
1 minut čtení
3. 1. 2025
Olga Pernicová

Červci jsou fakt nepříjemný problém, ale dá se to zvládnout. Nejlepší je začít co nejdřív, dokud to není moc rozšířený. Zkus použít mýdlový roztok, stačí smíchat vodu s nějakým neutrálním mýdlem a postříkat tím kaktusy. Pomůže to zabít ty malý parazity. Můžeš taky použít neemový olej, to je přírodní pesticid a většinou je dost účinný.

Co se týče substrátu, pokud už se dostali dovnitř, tak to bude složitější. Možná by stálo za to kaktusy vyjmout a substrát vyměnit. Červci se rádi schovávají i v kořenech, takže buď opatrnej.

Kontroluj kaktusy pravidelně, ideálně jednou za týden, hlavně na jaře a v létě, když rostou. Pokud najdeš napadenou rostlinu, radši ji odděl od ostatních, aby se to nešířilo. A když už máš další rostliny, tak je taky prohlídni, abys měl jistotu, že jsou v pořádku.

A jo, pokud chceš mít klid, můžeš zainvestovat do nějakého chemického prostředku, ale dej si pozor na to, co si vybereš. Někdy je nejlepší kombinovat přírodní a chemické metody. Hlavně buď trpělivej a nenech se odradit!

166 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2024
Vojtěch Světlík
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Účinné přírodní metody boje proti škůdcům u kaktusůObjevte účinné přírodní metody a přístupy, jak chránit své kaktusy před škůdci pomocí přirozených predátorů a rostlinných extraktů. Naučte se, jak udr...
1000 slov
10 minut čtení
12. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky