Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit molic na kaktusu?

Jak se zbavit molic na kaktusu?

Mám doma pár kaktusů a bohužel jsem si všiml, že se mi tam objevily molice. Nejspíš je to nějaký druh škůdců, který se rozhodl nastěhovat do mé malé kaktusové zahrádky. Zkoušel jsem je prohlížet a vypadá to, že se množí jak na běžícím páse. Rád bych věděl, co s tím teď dělat. Je nějaký osvědčený způsob, jak se jich zbavit? Slyšel jsem něco o přírodních insekticidech, ale nevím, jestli to funguje i na molice. Nebo je lepší použít nějaké chemické prostředky? Měly by se třeba všechny kaktusy přemístit na jiné místo nebo je lepší je nechat, kde jsou? Jaké metody máte vyzkoušené? Je dobré použít i preventivní opatření, abych se jim vyhnul do budoucna? Někdo mi říkal, že pravidelná kontrola rostlin a udržování čistoty okolo nich může pomoct, ale zase nevím, co přesně to obnáší. Díky všem za případné rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2025
Matěj Netolický

Nejlepší je se pustit do boje hned, dokud to není katastrofa. Zkus nejdřív ručně odstranit viditelné molice a jejich larvy. Můžeš použít vatový tampón namočený v alkoholu, tím je zabiješ na místě. Pak zkuste nějaký přírodní insekticid, třeba neemový olej, ten funguje na spoustu škůdců. Chemické prostředky bych používal jako poslední možnost, protože můžou poškodit i rostliny. Co se týče umístění kaktusů, klidně je nech tam, kde jsou, ale dávej pozor na vzdušnost a světlo, to pomáhá s prevencí. Pravidelně kontroluj rostliny na známky škůdců a udržuj kolem čistotu. Hlavně nenechávej vodu ve spodních misce, to je ráj pro molice a další havěť. Kaktusy jsou docela odolné, tak snad to zvládneš!

111 slov
1.1 minut čtení
18. 4. 2024
Filip Kafka

Zbavit se molic na kaktusech není žádná sranda, ale pár tipů by mohlo pomoct. Zkus třeba opatrně odstranit postižené části kaktusu a zkontrolovat i substrát, tam se taky můžou skrývat. Můžeš zkusit přírodní insekticidy jako neemový olej, to by mělo fungovat. Chemie je sice silnější, ale bacha na to, aby nepoškodila samy kaktusy. Co se týče umístění, pokud je máš v bytě, tak je asi lepší je nechat tam, ale s klidným svědomím je odstěhuj na místo, kde budou mít dost světla a vzduchu. Preventivně kontroluj rostliny a udržuj kolem nich pořádek. Pravidelné omývání listů od prachu a kontrola substrátu může pomoct. Hlavně nenechávat vodu stát v květináči, to přitahuje škůdce. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
19. 9. 2024
Martin Kopecký
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Účinné přírodní metody boje proti škůdcům u kaktusůObjevte účinné přírodní metody a přístupy, jak chránit své kaktusy před škůdci pomocí přirozených predátorů a rostlinných extraktů. Naučte se, jak udr...
1000 slov
10 minut čtení
12. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky