Meskalin.cz/Fórum/Máte tipy na přírodní repelent proti škůdcům?

Máte tipy na přírodní repelent proti škůdcům?

Přemýšlím, jak ochránit své exotické rostliny a kaktusy před různými škůdci, kteří se občas objeví, a přitom bych rád zůstal u přírodních metod. Mám na mysli nějaké domácí recepty nebo přírodní repelenty, které by mohly být účinné, ale zároveň šetrné k rostlinám. Zaznamenal jsem, že mnozí pěstitelé doporučují různé esenciální oleje nebo směsi bylinek, ale nevím, které konkrétně fungují nejlépe. Jaké máte zkušenosti s používáním přírodních metod proti hmyzu? Existují nějaké osvědčené kombinace, které byste doporučili? Slyšel jsem o levanduli, citronové trávě nebo dokonce o mátě jako o možných repelentech. Které z nich jsou podle vás nejúčinnější a jak je správně aplikovat? Mám obavy, abych neublížil svým rostlinám nebo nezpůsobil nežádoucí reakce. Rád bych také věděl, jestli je možné takové přírodní repelenty vyrobit doma a jaké ingredience by to měly obsahovat. Každý tip nebo zkušenost by mi moc pomohly!

139 slov
1.4 minut čtení
2. 11. 2023
Andrea Švecová

Tak já mám pár tipů, co se týče přírodních repelentů. Vím, že hodně lidí používá esenciální oleje jako jsou levandule nebo citronová tráva, ty prý odpuzují komáry a další hmyz. Můžete si udělat směs tak, že smícháte pár kapek oleje s vodou a stříkáte to na rostliny. Zkusil jsem i mátu, ta je silná a prý pomáhá proti mšicím. Dělal jsem to tak, že jsem rozmixoval čerstvé listy máty s vodou a pak to přecedil. Funguje to docela dobře.

Další možnost je použít česnek – stačí rozmixovat stroužky s vodou, nechat to chvíli odstát a pak aplikovat. To prý hmyz nesnáší. Jen pozor na to, abyste s tím nepřehnali, protože některé rostliny můžou reagovat na silnější směsi.

Osobně bych doporučil zkoušet na malém vzorku rostliny, aby se viděla reakce, než to nastříkáte na všechny kaktusy nebo exotické rostliny. Hlavně se nebojte experimentovat a najít si to, co funguje právě pro vás.

149 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2025
Matěj Janeček

Jasně, pár tipů na přírodní repelenty ti můžu dát. Esenciální oleje jsou fajn, třeba mátový nebo citronový olej, ty by měly odpuzovat různé škůdce. Můžeš zkusit udělat jednoduchý sprej – smíchej vodu s pár kapkami oleje a nalij to do rozprašovače. Zkus to na malém kousku rostliny nejdřív, ať víš, jak reagují.

Levandule je taky super, nejen že voní, ale prý odpuzuje mouchy a další hmyz. Můžeš si udělat odvar z levandule a stříkat tím rostliny. Často se doporučuje i rozmarýn nebo česnek – ten má silný zápach, což hmyzu moc nevoní.

Důležitý je ale dávat pozor na koncentraci, ať nepoškodíš rostliny. Radši to aplikuj v menších množstvích a sleduj reakci. Také je dobrý to používat v ranních hodinách nebo večer, kdy není tolik slunce. Tak hodně štěstí s ochranou tvých kytek!

130 slov
1.3 minut čtení
2. 8. 2024
Kateřina Jirková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Účinné přírodní metody boje proti škůdcům u kaktusůObjevte účinné přírodní metody a přístupy, jak chránit své kaktusy před škůdci pomocí přirozených predátorů a rostlinných extraktů. Naučte se, jak udr...
1000 slov
10 minut čtení
12. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky