Meskalin.cz/Fórum/Co použít proti plísni na sukulentu?

Co použít proti plísni na sukulentu?

Mám problém se svým sukulentem, konkrétně s plísní, která se objevila na jeho listech. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen nějaký prach nebo špína, ale když jsem se na to podíval blíž, zjistil jsem, že je to skutečně plíseň. Zkoušel jsem s ním zacházet opatrně a umýt ho jemně vodou, ale bohužel to nepomohlo. Všiml jsem si, že plíseň se šíří a bojím se, že by to mohlo zničit celou rostlinu. Mám pár dalších sukulentů a nechci, aby se to rozšířilo i na ně. Zajímalo by mě, co bych mohl použít proti té plísni? Existují nějaké osvědčené metody nebo přírodní prostředky, které bych mohl vyzkoušet? Slyšel jsem něco o použití octa nebo jedlé sody, ale nejsem si jistý, jestli to bude účinné a zároveň bezpečné pro rostliny. Nebo bych měl raději zainvestovat do nějakého chemického postřiku? Jaký by byl nejlepší postup pro odstranění plísně a zároveň ochranu mých sukulentů? Předem díky za rady!

155 slov
1.6 minut čtení
10. 1. 2024
Adéla Kuchařová

Zkus na to vzít přírodní prostředky jako je směs vody a octa. Můžeš to namíchat tak, že dáš do vody trochu octa, třeba jeden díl octa na tři díly vody a jemně s tím postříkej listy. Ujisti se, že to nedáš moc na přímé slunce, aby se ti rostlina nespálila. Jedlá soda taky funguje, stačí smíchat s vodou a použít jako sprej. Pokud to nezabere a plíseň se bude dál šířit, pak bych asi zvážil nějaký fungicid z obchodu. Je dobrý mít rostliny mimo sebe, aby se to nešířilo na ostatní sukulenty. Hodně štěstí!

94 slov
0.9 minut čtení
18. 5. 2024
Blanka Volfová

Zkus použít směs vody a jedlé sody, to by mělo pomoct. Vezmi lžičku jedlé sody do litru vody a nastříkej to na plíseň. Můžeš taky zkusit ocet, ale dej si pozor, abys to nepřehnal, protože to může rostlinu spálit. Pokud se to moc šíří, zvaž nějaký fungicid, co se prodává v obchodech. Rozhodně odstraň postižené listy a dej sukulent na místo s lepší cirkulací vzduchu, aby se to už nevrátilo. Jo a nenechávej ho moc vlhký, to plísni fakt svědčí. Hlavně sleduj ostatní sukulenty, aby ti to nechytily taky.

89 slov
0.9 minut čtení
14. 1. 2025
Vladimíra Staňková
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Účinné přírodní metody boje proti škůdcům u kaktusůObjevte účinné přírodní metody a přístupy, jak chránit své kaktusy před škůdci pomocí přirozených predátorů a rostlinných extraktů. Naučte se, jak udr...
1000 slov
10 minut čtení
12. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky