Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi sukulent žloutne?

Co dělat, když mi sukulent žloutne?

Mám sukulent, který jsem si pořídil nedávno, a teď začíná mít žluté listy. Chci se zeptat, co by to mohlo znamenat. Nejspíš něco dělám špatně, ale nevím přesně co. Zkoušel jsem ho zalévat jenom občas, jak jsem se dočetl, že sukulenty nesnášejí přemokření. Ale možná je to naopak a potřebuje více vody? Připadá mi, že mu světlo moc nesedí, mám ho na okně, ale bojím se, že by mohl být spálený, tak jsem ho nedávno trochu posunul dál od slunce. Můžou ty žluté listy znamenat i něco jiného? Napadlo mě taky hnojení – používám nějaké hnojivo pro kaktusy, ale možná je to moc silné nebo naopak slabé. Taky bych chtěl vědět, jestli je normální, že některé listy opadávají, nebo to už je známka toho, že mu není dobře. Je tady někdo zkušenější, kdo by poradil, jak poznat příčinu toho žloutnutí? Mám se obávat o jeho zdraví, nebo je to běžný problém? Jak postupovat dál? Budu rád za každou radu!

159 slov
1.6 minut čtení
1. 7. 2024
Božena Procházková

Žloutnutí listů u sukulentů může být fakt, že mu dáváš moc nebo málo vody, jak už říkáš. Zkus zjistit, jestli substrát není moc mokrý nebo naopak suchý. Jsou sukulenty citlivý na přemokření, takže pokud je hodně žloutne, asi mu nedáš dostatek času na proschnutí. Hlavně se vyhni zalévání, pokud máš pocit, že je substrát ještě vlhký.

Co se světla týče, tak jo, sukulenty potřebují hodně slunce, ale pokud je máš na přímém slunci a listy spálí, tak to bude špatně. Zkus najít zlatou střední cestu - místo, kde má dost světla, ale ne přímo na okně bez jakékoliv ochrany.

K hnojivu - kaktusí hnojivo může být v pohodě, pokud ho ředíš. Zkus ho dávat méně často a slabší koncentraci. Některé listy opadávají, to se stává, ale když to vypadá špatně a je jich víc, tak to už může znamenat problém. Pokud se ti zdá, že to pokračuje nebo se zhoršuje, zkus ho přesadit do čerstvého substrátu a zkontrolovat kořeny. Hlavně pozoruj a uvidíš, co mu sedne.

164 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Ondřej Marek

Sukulentům žloutnou listy z různých důvodů. Základem je, že je asi na tom špatně s vodou. Pokud zaléváš jen občas, může mít málo vody. Ale pozor na přemokření, to je pro ně smrtelný. Možná zkus víc zkontrolovat, jak moc půda vysychá. Teď ohledně světla – pokud ho máš dál od okna, může být málo osluněný, což taky žloutnutí způsobuje. Zkus ho přisunout blíž, ale sleduj, aby se nespálil. Hnojení – hnojivo pro kaktusy je dobrý, ale ne každý měsíc, stačí jednou za pár měsíců. A opadávání listů? To se stává, ale pokud to jde rychle, tak to neni dobrý znamení. Zkus najít rovnováhu ve světle a vodě a sleduj ho. Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Martin Hrdlička
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence chorob u sukulentů: Klíčové kroky pro zdravý růstObjevte, jak správná péče o sukulenty může předejít chorobám a zajistit jejich zdravý růst. Tento článek přináší praktické rady a tipy pro údržbu vaši...
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky