Meskalin.cz/Fórum/Jaká půda je nejlepší pro sukulenty?

Jaká půda je nejlepší pro sukulenty?

Zajímalo by mě, jakou půdu vlastně potřebují sukulenty, protože jsem si jich pár pořídil a chci se o ně pořádně postarat. Slyšel jsem, že některé rostliny mají rády hodně písku, jiným vyhovuje spíše hlinitá směs, ale jak to je u sukulentů? Nechci, aby mi uhynuly, tak bych rád znal nějaké konkrétní tipy. Mám si kupovat specializovanou půdu nebo mohu použít něco, co mám doma? Vím, že je důležité, aby půda dobře odvodňovala vodu, ale co dalšího bych měl mít na paměti? Jaké jsou třeba nejlepší přísady do půdy pro sukulenty? Mám se poohlédnout po nějakých komerčně vyráběných směsích nebo raději zkusit namíchat vlastní? A co třeba pH půdy, hraje to roli? Děkuji za jakékoliv rady a zkušenosti!

117 slov
1.2 minut čtení
21. 6. 2024
Bohuslav Urban

Sukulenty potřebují fakt dobrou drenáž, takže nejlepší je smíchat nějakou lehkou půdu s pískem nebo perlitem. Můžeš klidně použít i komerční směs na kaktusy a sukulenty, ta už je většinou udělaná tak, aby splnila jejich potřeby. Pokud chceš míchat svoji, zkus třeba běžnou zahradnickou půdu s pískem v poměru 2:1 a přidej ještě nějaký perlit nebo štěrk, aby to bylo vzdušnější.

Co se týče pH, sukulenty preferují mírně kyselou až neutrální půdu, ale není to zas tak kritický faktor. Hlavně to chce odvodnění, jinak ti začnou hnít kořeny. Takže jo, klidně si kup něco hotového, ale vlastní mix můžeš zkusit taky. Důležitý je, abys nepoléval moc často, to je pro ně klíčový.

112 slov
1.1 minut čtení
3. 8. 2024
Pavla Havelková

Sukulenty milujou hodně dobře odvodněnou půdu, takže klasická zahradnická hlína nebude stačit. Spíš se poohlédni po směsi, co je plná písku nebo perlitu, to zajistí, že voda nebude stát. Můžeš klidně koupit specializovanou půdu pro sukulenty, většinou je to fajn volba, ale pokud chceš ušetřit, zkus namíchat vlastní. Třeba do hlíny přimíchat hrubý písek a nějaké další přísady jako vermikulit nebo lávové kameny. Co se týče pH, tak sukulenty preferují mírně kyselé až neutrální pH, kolem 6-7 je ideál. Důležité je taky nezapomínat na dobré drenáže, aby se kořeny nespálily. Takže klidně vyzkoušej i doma dostupný materiál, ale hlídat si tu drenáž a odvodnění je klíčový. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
10. 10. 2024
Emil Lacina
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence chorob u sukulentů: Klíčové kroky pro zdravý růstObjevte, jak správná péče o sukulenty může předejít chorobám a zajistit jejich zdravý růst. Tento článek přináší praktické rady a tipy pro údržbu vaši...
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky